Cultura 26/10/2016

El MoMA revela que tres olis de Picasso es van netejar amb saliva

La nova audioguia del museu, obra d'una artista, explica un procediment habitual als museus d'arreu del món, però poc conegut pel gran públic

Efe
2 min
Un dels bastonets amb que es netegen les obres d'art

Nova York"A vegades es difícil parlar d'aquest procediment, perquè té moltes connotacions humorístiques", diu l'artista Nina Katchadourian sobre la neteja d'obres d'art amb la saliva del mateix restaurador. És una pràctica habitual però poc coneguda pel gran públic, i Katchadourian l'ha tret a la llum en una nova audioguia del MoMA. "La composició de la saliva és molt eficaç perquè està composta d'aigua en un 90% i la resta són altres agents i minerals", afegeix Anny Aviram, una experta del museu amb 40 anys de trajectòria a la institució. També afirma que va netejar durant mesos tres olis de grans dimensions de Picasso amb la seva pròpia saliva. L'audioguia es pot escoltar a la web del museu.

El procediment de netejar les obres d'art amb saliva es coneix tècnicament com "solució enzimàtica". "Primer passem un bastonet amb saliva i després un altre de sec, per retirar la brutícia", afirma Aviram. "No pots estar 8 hores netejant obres d'art amb saliva, perquè s'acaba. I la saliva no és vàlida en qualsevol moment, depèn del que has menjat", subratlla l'experta.

Nina Katchadourian va rebre l'encàrrec de fer una audioguia centrada en la conservació de les obres d'art i va posar la seva atenció en la pols, perquè "és un element que entra de fora, com a resultat de les 12.000 que visiten el museu a diari", i perquè "al final tots quedarem reduïts a pols".

A més de la neteja d'obres d'art amb saliva, un encarregat de manteniment del MoMA, Nelson Nievas, explica que la institució compta, entre altres mesures de conservació i seguretat, amb un pla d'emergència en cas que totes les obres d'art s'haguessin de reunir en una única sala, on podrien romandre durant dies amb la temperatura i la humitat adequades.

stats