Balears 29/04/2017

“Es venen panets com a integrals i d’integrals no en tenen res”

L'Associació de Forners i Pastissers de les Balears va crear fa uns mesos el segell ‘Pa d’aquí’ per tal de fomentar el pa de qualitat i distingir-lo de l’industrial

M. Mateu
1 min
“Es venen panets com a integrals i d’integrals no en tenen res”

PalmaDes de l’Associació de Forners i Pastissers de les Balears “se’ns planteja una situació complicada”, assenyala el gerent, Pep Magraner. “La competència que ens ha aparegut de pans precuits industrials que es comercialitzen a qualsevol indret més enllà d’un forn tradicional, és un problema. És un pa -si es pot considerar així- que es ven calent perquè només és comestible d’aquesta manera. El pa de forner ha de ser fred per ser bo”, recalca Magraner, qui afegeix que també “es venen baguettes com a integrals i ’integrals no en tenen res”, explica.

La competència també és en els preus. “Hi ha alguns forners que distribueixen en gran producció a dos supermercats; aquests poden oferir preus més baixos i això crea competència als forns tradicionals que ofereixen un pa de més qualitat”. Aquest fet també ha provocat que tanquin molts de forns, fins i tot algunes localitats han quedat sense forner propi i altres, en comptes de servir tercers, han creat sucursals. Magraner defensa el pa dels forns mallorquins, que elaboren pa, llonguets, panets d’oli, galletes d’oli, magranetes, vienes; alguns ja fan pa de xeixa. Representen aquells forners de les Balears que tenen obrador propi.

Pa d’aquí

Fa uns mesos, l’associació va crear el segell ‘Pa d’aquí’ per tal de fomentar el pa de qualitat i distingir-lo de l’industrial. “Amb aquesta marca volem que el forner mantingui i augmenti la qualitat dels pans i que el consumidor els demani”, precisa. La marca, però, exigeix que el 70% ha de ser producte d’elaboració pròpia (no en determinen les farines) i deixa un 30% que pugui ser pa precuit.

stats