FELANITX
Balears 30/08/2013

La manca de coordinació malmet la posidònia

El GOB denuncia el fondeig incontrolat a Portocolom, que ni Ports ni Costes no aturen

Joan Sitges
2 min

Felanitx.Durant l'estiu, les barques que arriben al port poden optar entre tirar les àncores al fons de la mar o bé utlitzar les boies de pagament que gestiona el Club Nàutic. El fet és que les prades de posidònia estan protegides per la llei, però cap administració no fa res per evitar que les àncores continuïn destruint la planta protegida.

"Una part de les aigües de Portocolom depenen de la Direcció General de Costes, un ens inscrit a l'administració de l'Estat, mentre que la zona portuària és competència de Ports de les Illes Balears, que depèn del Govern balear", explica el batle Gabriel Tauler. És precisament aquesta divisió territorial entre administracions un dels motius que dificulta la gestió integral del port.

Sense control

Gran part de les prades de posidònia de Portocolom protegides com Lloc d'Importància Comunitària (LIC) estan situades a la zona que depèn de l'Estat i "no es fan tasques de vigilància en aquest indret ni s'explica als vaixells que hi tiren l'àncora que el que fan és il·legal", denuncia des del Bloc per Felanitx Joan Xamena.

Segons el batle, "la intenció del govern municipal és que l'àrea de dins el port que depèn de Costes passi a ser gestionada per Ports de les Illes Balears, perquè així l'administració autonòmica pugui controlar les prades de posidònia, que ara mateix no són competència seva". Des de l'oposició municipal, però, lamenten que "fa dos anys que el batle diu el mateix i encara no s'hi ha fet res, tot i que l'entesa sembla fàcil perquè és el Partit Popular que controla l'Ajuntament, la Conselleria i Costes", afegeix Antoni Nadal per part del PSOE felanitxer.

Boies polèmiques

Els vaixells que arriben a Portocolom poden optar entre tirar gratuïtament l'àncora davant la zona de l'Arenal o utilitzar, pagant, les boies que gestiona el Club Nàutic amb el vistiplau de Ports de les Illes Balears. Segons el GOB, el cas de Portocolom és "un bon exemple de com l'activitat empresarial del Club Nàutic, permesa per l'administració competent, genera uns resultats completament oposats als desitjables: l'alt preu que es cobra per utilitzar les boies fa que molts navegants optin per fondejar incontroladament sobre posidònia, sense que ningú no ho eviti", explicà l'organització ecologista en un comunicat. Aquest fet, segons l'oposició municipal, "es demostra cada dia, perquè la meitat de les boies del port són buides", denuncia Xamena.

A més, els camps de boies per a fondeig controlat se situen, segons el GOB, lluny de les prades de posidònia i el seu preu oscil·la entre els 24 i els 56 euros per dia. A parer dels ecologistes, "molts navegants, per estalviar-se la tarifa d'amarrament a les boies, opten per fondejar fora de la zona controlada i el lloc més utilitzat, que és atractiu perquè és davant les platges, coincideix amb l'àrea de posidònia".

stats