PROJECTE ENERGÈTIC
Balears 16/07/2013

Una "llei a mida" per a l'alta tensió

La plataforma d'afectats denuncia l'opacitat amb què els governs espanyol i balear han legislat

Joan Sitges
3 min
MOBILITZACIÓ
 La Plataforma de defensa del Llevant i no a l'alta tensió es reuní ahir al Molí d'en Polit de Manacor. Lamenten la "manca de transparència" tant de l'empresa promotora de la línia d'alta tensió, Red Eléctrica Española, com del Govern de les Illes Balears. Així mateix, asseguren que construir el projecte seria contradictori amb la nova llei energètica.

Manacor.Fa només un mes que els veïns de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà afectats per la línia d'alta tensió que l'empresa Red Eléctrica Española (REE) planeja construir travessant aquests municipis coneixen l'existència del projecte i ja se senten "enganyats". "No n'informen ningú i el que volen és plantar torres metàl·lques de fins a 62 metres d'alt amb bases de ciment de 80 metres quadrats que passaran per damunt boscos protegits, espais naturals, conreus i establiments turístics", criticà ahir Catalina Pasqual en nom de la Plataforma de defensa del Llevant i no a l'alta tensió.

Però tal vegada allò que més indignació ha causat entre els veïns del Llevant i els afectats per la línia elèctrica és "la manca de transparència que envolta el projecte". "REE, el govern espanyol i el de les Illes Balears han creat una legislació a la carta per tal d'eludir la legislació estatal i autonòmica elevant a rang de llei el cas concret d'aquest projecte", denuncien des de la plataforma en el manifest que es presentà ahir. Pels afectats, "fets com aquest són un menyspreu a la democràcia" i retreuen als partits que estan l'oposició que "no hagin fet res per evitar-ho", continua el manifest.

Inviable el 2011

El Pla director sectorial energètic de les Illes Balears i la Planificació estatal dels sectors d'electricitat i gas per als anys 2008-2016 aprovada pel govern espanyol el 2008 no preveuen la construcció de cap nova línia elèctrica, sinó que recomanen ampliar la potència de les que ja existeixen.

De fet, l'informe que el gener del 2011 va emetre la Comissió Balear de Medi Ambient referent a la nova línia d'alta tensió diu textualment que "aquest projecte està fora de planificació" i conclou que "el projecte no té el suport de cap instrument jurídic que en permeti l'execució".

Modificacions de la llei

Poc després que José Ramón Bauzá prengués possessió del càrrec de president es modificà el Pla director sectorial energètic de les Illes Balears "d'una manera molt estranya", opinen des de la plataforma d'afectats. La modificació es féu mitjançant el decret llei amb què s'aprovaren els pressupostos generals de les Illes Balears per al 2012. Aquest decret aprovat el 23 de desembre del 2011 incorpora a la legislació energètica de Balears una ordre ministerial amb la qual es podria donar llum verda a la construcció d'una nova línia elèctrica entre Manacor i Artà.

Aquesta ordre ministerial es va aprovar en temps de José Luis Rodríguez Zapatero, el novembre del 2010, i modifica la Planificació estatal dels sectors d'electricitat i gas aprovada el 2008. D'aquesta manera, es podria donar el vistiplau a la nova línia elèctrica "davant la inviabilitat física d'aprofitar la línia existent", segons justifica l'ordre ministerial.

Segons el manifest fet públic ahir per la Plataforma, "l'argument que es fa servir per no realitzar l'ampliació de la línia existent és únicament la inviabilitat física, la qual cosa contradiu els estudis i les mesures aprovades pel Govern balear en el seu moment".

A més, tant la Llei elèctrica vigent, que patí la darrera modificiació la setmana passada, com la política energètica europea, que suposadament han d'implantar els estats membres de la UE, "qüestionen aquest projecte". I és que "s'estipula que a les Balears s'han d'afavorir les energies renovables, perquè és més eficient produir aquí que transportar l'energia d'altres llocs", explicà ahir un dels assessors jurídics de la plataforma. Per això, segons la mateixa font, "la reforma de la legislació balear que podria permetre construir la nova línia d'alta tensió per al transport d'energia fins a Menorca és contradictòria amb la nova llei energètica".

stats