NORMATIVA
Balears 04/02/2017

La llei d’indústria, ni figa ni raïm

El Consell de Govern aprova una de les normes clau dels Acords pel Canvi amb poca concreció

Margalida Mateu
3 min
Les Balears són l’única comunitat autònoma que no té marc de regulació del sector industrial.

Palma“Un dia important per a les Balears i per als Acords pel Canvi”, digué ahir el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, després d’haver-se aprovat en Consell de Govern l’autorització per a la tramitació de la llei d’indústria de les Illes Balears.

És una llei de la qual, de moment, se saben pocs detalls però que, segons el conseller, “incentivarà la diversificació del model econòmic de les Illes i plantejarà un nou text normatiu i un marc legal per promoure, modernitzar i internacionalitzar les empreses” i de què les Balears són òrfenes, ja que són l’única comunitat autònoma de l’Estat que no disposa d’un marc regulador del sector industrial.

Aquesta llei establirà, també, mecanismes de control per garantir la seguretat a les instal·lacions industrials.

Consens

Segons Negueruela, el projecte “ha estat debatut i acordat amb els principals agents econòmics i socials involucrats en l’activitat industrial”, que són els col·legis professionals enginyers industrials superiors i tècnics, el Col·legi d’Arquitectes Superior i Tècnic, la CAIB, la PIME, la Cambra de Comerç de Mallorca i ASIMA. Aquest projecte ja ha passat el període d’exposició pública i s’espera que “entri en vigor durant aquest 2017”.

De fet, Negueruela ha manifestat que la seva intenció és que “el Parlament aprovi, per unanimitat, la llei d’indústria i sigui una de les grans fites d’aquesta legislatura”.

Pla d’indústria

A més, el conseller ha explicat que el projecte normatiu “preveu fixar les bases per desenvolupar un pla industrial que condueixi a un augment de la productivitat i la competitivitat i, per tant, a potenciar el sector de la indústria de les Balears i afavorir la diversificació del model econòmic”.

Per aconseguir aquest objectiu, el conseller ha apuntat que “la Conselleria ha incrementat un 36% els recursos destinats a indústria respecte al 2016, de manera que s’assoleixen els 8,3 milions d’euros, 2 milions més que l’any anterior”.

Una de les novetats que recull el projecte de llei és la creació d’una comissió de seguretat industrial, enfocada en la participació dels diferents sectors involucrats i que servirà per ajudar a dissenyar i planificar polítiques industrials, amb l’elaboració d’estudis i informes.

El text també preveu la creació d’un registre industrial per ordenar el sector, aportar dades per al disseny de noves mesures específiques sectorials i controlar les diferents activitats, amb l’objectiu de donar més garanties de seguretat sobre l’activitat i les instal·lacions.

Partida pressupostària

El conseller de Treball, Comerç i Indústria ha assegurat, a més, que el pla d’indústria “tindrà una dotació econòmica important”, però no ha avançat cap quantitat perquè “el Govern l’està debatent amb els agents implicats”, segons ha dit.

A més a més, la llei pretén promoure actuacions des del punt de vista de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental entre les empreses industrials i incentivarà l’adopció de pràctiques de responsabilitat social empresarial en l’àmbit industrial en qüestions com la qualitat de l’ocupació, el medi ambient, l’accessibilitat, el consum sostenible, la igualtat i la transparència.

Així mateix, també vol impulsar polítiques de qualitat industrial que incrementin la seguretat, la fiabilitat i la utilitat dels productes, equips i serveis, mentre es promou la competitivitat industrial.

Segons la llei, la comunitat podrà exigir el compliment d’aspectes que tinguin a veure amb la qualitat, via reglament i per raons de seguretat o d’interès general.

stats