FIRA DE TURISME INTERNACIONAL
Balears 21/01/2016

Una diada a Fitur per menjar-se les Illes

Les Balears han presentat aquest dijous a Madrid la seva oferta de turisme cultural i gastronòmic amb l'objectiu de desestacionalitzar el turisme

Ara Balears
4 min
L'estant de les Illes Balears durant la presentació de la ciutat de Palma, amb Joan Punyet Miró. /ATB-Illes Balears

PalmaLes Illes Balears han presentat avui, en el dia de les Illes Balears de la Fira Internacional de Turisme de Madrid, tota l'oferta turística de les illes, fent especial èmfasi en la cultura i gastronomia.

La jornada ha transcorregut a l'estand propi de les Balears de 560 metres quadrats, on hi ha hagut les demostracions de les Illes, per part del Govern; de cada una de les Illes, per part del Consell, i d'alguns dels ajuntaments. Entre presentació i presentació, els visitants han pogut gaudir de demostracions culinàries, on s'han pogut tastar tapes cent per cent mallorquines, ensaïmades acabades de fer i altres postres típiques de les quatre illes.

El vicepresident del Govern i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha presentat l'oferta cultural de les Illes davant més de 40 mitjans de comunicació especialitzats en viatges i turisme. Barceló ha destacat que “aquest tipus de turisme no només representa una opció excel·lent de compartir el nostre propi passat cultural, sinó que també ens permet allargar la temporada turística i combatre així la marcada estacionalitat de la nostra destinació”.

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i el director de l'Agència de Turisme de Balears, Miquel Àngel Roig, també han participat avui en la segona jornada de la fira de turisme Fitur que té lloc aquests dies a Madrid.

A continuació, Palma ha mostrat a tots els assistents l'oferta cultural de la capital mallorquina a través de la figura de Joan Miró. La intervenció ha inclòs la presència del batle de Palma, José Hila, i el nét del pintor, Joan Punyet, qui ha destacat la forta aposta que està fent la família Miró per promocionar la figura del pintor vinculada a l’illa de Mallorca i, més concretament, a la ciutat de Palma.

Després hi ha intervingut el director insular de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, Antoni Ferrer, qui ha donat a conèixer a Fitur tots els atractius del patrimoni cultural de l’illa i la seva candidatura com a Patrimoni de la Humanitat pel seu llegat talaiòtic.


L'illa de Formentera ha estat la que ha conclòs aquesta presentació de destinació amb la intervenció de la consellera de Turisme d'aquesta illa, Alejandra Ferrer, qui ha explicat a tots els assistents els atractius culturals i naturals de la menor de les Illes Balears i ha destacat que l'illa disposa d'un 80% del territori protegit.

Showcookings amb olor d'ensaïmada, tapes i vins dolços

La gastronomia ha tornat a ser avui protagonista a l'estand balear de Fitur amb tres atractius showcookings a càrrec de tres xefs diferents: Miguel Ángel Cobo, del restaurant de l'hotel Es Marès de Formentera; Tolo Sintes, de Pastisseria Artesana Menorquina, i Miquel Calent, del restaurant Can Calent de Campos (Mallorca). Els tres xefs han fet una demostració en directe de diverses creacions culinàries basades en diferents productes de les Illes Balears.

Per part de Formentera, Miguel Ángel Cobo ha elaborat una saborosa amanida pagesa; Menorca, representada pel pastisser Tolo Sintes, ha realitzat una mostra de rebosteria salada consistent en banyetes de sobrassada, flaó de formatge tendre de Menorca i rubiols de verdura i pinyons, tot això regat amb vins dolços de l’illa; mentre que el xef Miquel Calent, per part de Mallorca, ha elaborat dues tapes, una galleta d'oli i xeixa, crema de tap de cortí, porc negre marinat al carbó, tàperes i escuma de tem, a més d'una altra de dolça consistent en un bescuit de garrova, confitura d'ametlla i moraduix, brossat enriquit, melassa de cítrics i albercoc sec.

Una ensaïmada, a punt d'enformarse a la fira de Madrid

Avui horabaixa a l’estand balear s’ha dut a terme una demostració en directe d'elaboració d'ensaïmades a càrrec del pastisser Lluis Brunet del forn de la Missió de Palma, gràcies la col·laboració entre l’ATB, l'Associació de Pastissers i Forners de Balears i la Conselleria d’Agricultura.

Com a part de l'aposta de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme per la promoció del producte cultural i gastronòmic a Fitur, durant la jornada d'aquest dijous també han tingut lloc altres presentacions d'aquesta temàtica a l’estand de les Illes Balears. Un exemple d'això és la intervenció quehi ha fet el municipi d'Alcúdia, que ha presentat les seves audioguies culturals pel centre antic i unes rutes guiades teatrelitzades, la presentació del vídeo 'Camino de la sal' a càrrec de Flor de sal des Trenc o la de la Catedral de Mallorca.

A més, l'equip de Turisme ha continuat la seva agenda de reunions al llarg de la jornada d'avui a Fitur. S'han de destacar la cita mantinguda amb el director general d’Air China a Espanya, Peter Han, qui ha subratllat el potencial turístic que tenen les Illes Balears per al mercat xinès i ha instat la destinació a realitzar futures accions promocionals en aquest mercat.

Cal remarcar també que, durant la jornada d'avui a Fitur, la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, ha recollit el segon premi a la millor administració pública supramunicipal atorgat a l'Agència de Turisme de les Illes Balears en suport al SICTED 2015.

stats