Balears 03/09/2017

El tabac i el cànnabis, principals enemics de la fertilitat masculina

La contaminació i la mala alimentació també afavoreixen el deteriorament de la qualitat seminal

Anna Vidal
2 min
El cànnabis provoca una disminució en la producció d'espermatozoides

PalmaL’estil de vida actual i especialment el consum de tabac, cànnabis i alcohol són els principals responsables que a dia d’avui la qualitat de l’esperma sigui pitjor que fa vint anys i els problemes de fertilitat dels homes s’hagin aguditzat.

L’equip del doctor Jan Tesarik, de la clínica MARGen de Granada, ha avaluat durant els darrers vint anys els espermatozoides de pacients de diversos països i ha pogut comprovar que s’ha produït un “deteriorament progressiu” en la qualitat seminal. “És una cosa que passa a tots els països del Primer Món”, explica Juan Pablo Burgués, uròleg i andròleg de l’hospital Quirónsalud Palmaplanas.

La contaminació, els pesticides utilitzats en l’agricultura o la jardineria, els dissolvents i les pintures, els metalls pesants, els plàstics, el fum en garatges o locals tancats també influeixen en la qualitat de l’esperma. “Molts són considerats disruptors endocrins perquè són capaços de provocar canvis en el balanç hormonal del nostre organisme”, assevera Burgués. Així mateix, les temperatures elevades a l’escrot provocades per la feina en forns o cuines, passar molt de temps assegut amb les cames juntes (conductors, feina d’oficina, etc.) alguns medicaments o l’ús de lubricants vaginals en les relacions sexuals també tenen un efecte tòxic en els espermatozoides.

L’obesitat es relaciona igualment amb una pitjor qualitat del semen. “El greix conté uns enzims que converteixen alguns andrògens en estrògens que produeixen un desequilibri hormonal”, precisa Burgués.

Efectes de les toxines

Totes aquestes toxines poden provocar el que es coneix com a estrès oxidatiu, que resulta en la fragmentació de l’ADN dels espermatozoides, la qual disminueix la capacitat de fertilització tant de manera natural com mitjançant tècniques de reproducció assistida.

L’oligoastenoteratozoospèrmia és el problema més freqüent d’infertilitat masculina i significa que hi ha una disminució del nombre d’espermatozoides (oligozoospèrmia), una mobilitat incorrecta (astenozoospèrmia) i una alteració de la morfologia normal (terazoospèrmia). Es pot donar el cas que un pacient en tingui una quantitat suficient però que no tinguin una morfologia normal. “Cada part de l’espermatozoide té una funció en concret. La coa els serveix fins que arriben a l’òvul, però perquè la fecundació sigui correcta el nucli (cap) de l’espermatozoide ha d’estar bé”, explica Priscila Benito, uròloga de la Unitat de Reproducció de l’hospital de Son Espases.

Recomanacions

“L’hàbit de vida que més recalc als meus pacients és que deixin de fumar”, explica Benito. “Quan fan l’esforç i deixen de fumar tabac i, sobretot, cànnabis, el canvi en el seminograma (test de laboratori en el qual s’avaluen diferents paràmetres seminals) és espectacular, es poden arribar a normalitzar”, destaca. Així mateix, els especialistes recomanen un dieta rica en fruites i verdures (pel seu poder antioxidant) i omega-3, i evitar la roba interior ajustada, que genera calor a l’escrot.

Si no se n’identifica una causa clara, explica Burgués, pot ser recomanable un tractament amb medicació antioxidant, que pot combatre de manera eficaç l’estrès oxidatiu i revertir la fragmentació de l’ADN dels espermatozoides.

Finalment, també “hi ha pacients candidats a tractaments hormonals”, afegeix Benito

stats