TURISME ARQUEOLÒGIC
Balears 06/06/2014

S’Illot i Son Real inicien el primer Itinerari Cultural Europeu de les Illes

Deu jaciments formaran la ruta que segueix les passes dels fenicis

Joan Sitges
2 min
El talaiot de s’Illot, a Sant Llorenç, està inclòs en aquesta ruta de turisme arqueològic.

ManacorEls jaciments prehistòrics de la necròpolis de Son Real, a Santa Margalida, i el poblat talaiòtic de s’Illot, a Sant Llorenç, seran els dos primers punts de la ruta pilot de turisme arqueològic que impulsen deu països europeus i que ha d’unir Mallorca, Menorca i Eivissa.

Ahir es posaren les bases per a la creació de la ruta que gira a l’entorn de la civilització fenícia, que s’establí a Eivissa el segle VII aC, i les relacions comercials que de les Pitiüses amb els poblats talaiòtics de Mallorca i Menorca. El conseller de Turisme, Jaume Martínez; el batle de Santa Margalida, Antoni Reus, i el de Sant Llorenç, Mateu Puigròs, signaren ahir l’acord que permetrà a l’Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) impulsar la nova ruta que ampliarà el catàleg d’Itineraris Culturals Europeus en què treballen deu estats de la Unió Europea.

En el projecte, l’ATB rep l’assessorament d’ArqueoUIB, vinculat a l’àrea de Ciències Històriques i de les Arts de la UIB, i hi col·labora el LABPATC (Laboratori de Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural) de la Universitat de Barcelona.

“Per al desenvolupament del projecte pilot s’han triat 10 jaciments arqueològics” i, a més, “el projecte està obert a incorporar-hi jaciments de les Illes”, explicaren des de la Conselleria de Turisme.

Turisme cultural sostenible

La nova ruta forma part de Certess, una iniciativa que finança el Fons Europeu de Desenvolupament Regional amb l’objectiu d’unificar criteris, millorar els Itineraris Culturals d’Europa i fomentar el turisme cultural sostenible.

Malgrat que els convenis de col·laboració que l’ATB i els consistoris de Sant Llorenç i de Santa Margalida signaren ahir no impliquen inversió econòmica, els ajuntaments es comprometeren a facilitar la informació que sol·licitin els investigadors i a col·laborar amb els mitjans tècnics municipals. Per part seva, l’ATB incorporarà els jaciments al catàleg d’Itineraris Culturals Europeus i al Mostrador Turístic Intel·ligent, que se centra en la promoció turística online.

A Santa Margalida “hem posat el tècnic municipal de Cultura a disposició del projecte, que esperam que atregui visitants a la necròpolis de Son Real, una iniciativa que des de l’Ajuntament hem fet en solitari els darrers anys”, digué el batle, Antoni Reus. De fet, el conveni signat ahir, tot i que fa referència a l’espai museogràfic de Son Real i a les rutes per la finca propietat del Govern, explicita que des de Santa Margalida “fa anys que es fan càrrec de promoure les campanyes d’excavació i de restauració de la necròpolis” i “també de la posada en valor del jaciment mitjançant la inclusió en rutes turisticoculturals”.

stats