Balears 16/01/2016

Mil dimonis de Mallorca

“Amb la testa embrancada i la cara monstruosa, amb els ulls sinistres i penetrants com una fulla d’espasa, traient foc pels queixals, lleigs com el pecat, negres com la sutza, amb la calavera pintada sobre els vestits i duent per ceptre infernal una grandiosa canyaferla, es passegen per la vila”

Ara Balears
5 min
Algaida.

Dimonis de Mallorca

Alcúdia

Alcúdia.

Actualment són un grup de 18 dimonis, cadascun amb el seu nom i la carota ben diferenciada. La seva sortida de l’Ajuntament sempre és espectacular. Acompanyats de les xeremies, volten pel poble encalçant infants amb garrots i graneres.

Algaida

Algaida.

El dimoni surt cada 16 de gener amb els cossiers, en la dansa d’hivern en honor al patró, Sant Honorat. Va armat amb barrota, vestit amb robes amb dibuixos simbòlics: serps, ossos i una poma on penja el picarol.

Ariany

Ariany.

La colla de dimonis d’Ariany surt per les festes d’estiu i per la revetla de Sant Antoni. Són el Dimoni Banyut i els sis dimonis joves. Hi destaquen les dimoniones, que porten una bona cabellera rossa.

Artà

Artà.

Artà té dos dimonis històrics, el Gros i el Petit. Amb el seu primer ball, el dissabte de Sant Antoni a les 9 del matí, esclata una festa intensa arreu del poble que es perllonga a la nit, entorn dels foguerons. Vesteixen de negre i duen una distintiva canyaferla.

Capdepera

Capdepera.

Els dos dimonis de Capdepera, el moreno i el ros, es troben a l’Encontre, el 16 de gener, a les 15 hores: es miren, s’ensumen, s’abracen, i comença la gresca! Després del primer ball espenyen una gran creu de branques de mata, davant l’església.

Colònia Sant Pere

Colònia de Sant Pere.

Els dimonis surten el cap de setmana següent al 17 de gener. La festa és semblant a Artà i també els seus dimonis, que se’n distingeixen per un petit detall: tenen orelles! La festa és familiar i propera, ja que es balla arreu del poble i dels foguerons.

Consell

Consell.

És una colla de dimonis peculiar: són dimonis petits i verds, vestits amb sac i cinturó vermell, armats amb llendera i barrota d’olivera. Els donen vida un grup d’infants del poble, que cursen 6è a l’escola. Surten el divendres abans de Sant Antoni.

Inca

Inca.

El grup Sa Revetla d’Inca surt en la revetla de Santa Maria la Major, i en les beneïdes de Sant Antoni, el diumenge posterior al 17 de gener. No tenen banyes, sinó crestes de gall i orelles de llop.

Llucmajor

Llucmajor.

Antigament, era festa sense dimonis, protagonitzada pels glosadors que voltaven glosant arreu. L’any 2000 s’incorporaren un parell de dimonis amb carota i vestimenta molt semblant la d’Artà, que ballen arreu del poble.

Manacor

Manacor.

El Dimoni Gros, dos dimonis boiets i Sant Antoni són protagonistes absoluts de la festa a Manacor. Ballen tres dies, per carrers, places, davant cada casa i a llocs ja tradicionals, com la sala de plens o la llar d’ancians.

Muro

Muro.

Són quatre i els anomenen els “dimonis dels tres tombs”, en referència als balls que fan davant l’Ajuntament. No fan recorregut per foguerons, a diferència d’altres. Les carotes són obra de Kake Portas.

Muro.

Els Dimonis negres són una colla de 10 dimonis que només surten dia 17, per les Beneïdes. Duen graneres, per anar fent lloc. És una colla recuperada fa uns anys per la colla de dimonis de Sa Pedrera.

Petra

Petra.

“A Petra el dimoni s’hi va retre!”. El mateix dimoni surt a l’estiu, per Santa Pràxedes, i a l’hivern, per Sant Antoni. Dia 16 de gener s’encarrega de l’encesa de foguerons. Encalça els infants que l’escometen.

Portocristo

Portocristo.

Normalment són set dimonis, cinc de grossos i dos de boiets, i surten el dia de la revetlla i el dia de Sant Antoni. Els vestits i les carotes es feren de bell nou quan es recuperà la festa l’any 2009.

Sa Coma

Sa Coma.

Es tracta d’una colla jove, tan sols té dos anys d’antiguitat, i està composta per dos dimonis, el Dimoni Gros i el Dimoni Petit. Els agrada molt voltar i per això també visiten Cala Millor, s’Illot i sa Coma.

Sa Pobla

Sa Pobla.

Els Dimonis Vermells són la colla més antiga de Mallorca. Només dos tenen nom: en Conguito i el Dimoni Gros. A més dels habituals, en els darrers anys es fa un sorteig perquè tres persones del poble puguin fer de dimoni.

Sant Llorenç

Sant Llorenç.

El Dimoni Gros i el Dimoni Petit ballen tot el dia i encenen els foguerons de Sant Llorenç. Des de 2007 duen nous vestits, fets a partir de les descripcions de Salvador Galmés a la novel·la Flor de card.

Ses Salines

Ses Salines.

La colla Maria Enganxa surt per Sant Antoni i també per correfocs. La formen cinc dimonis, a més de la mateixa Maria Enganxa: Dimoni Vell, Dimoni Cucarell, Dimoni Tugores, Dimoni del Pou Juà i en Banyeta Verda.

S'Illot

S'Illot.

La colla de dimonis de s’Illot està formada pel Dimoni Gros i els dos boiets. El cap de setmana següent a Sant Antoni solen convidar els dimonis veïns de la contrada a la dimoniada al voltant del fogueró.

Son Carrió

Son Carrió.

Hi surten dos dimonis, un de Gros i un de Petit, i entorn seu una vintena de dimonis boiets que els acompanyen. El Dimoni Gros surt amb una carota rèplica, per preservar la més antiga. Totes les carotes són fetes per Jaume Blai.

Son Macià

Son Macià.

El Dimoni Gros i el Dimoni de sac són els més antics. El Dimoni Verd i el Dimoni Gay pertanyien a l’Esplai. I fa cinc anys s’incorporà el darrer, en Macianarro. Ballen acompanyats d’una banda de música casolana formada per gent del poble.

Son Servera

Son Servera,

Només hi ha un dimoni, el Gros, i el vesteix en Joan Siulo des de fa anys. Dia 16 matí comencen els balls. El Dimoni Gros sol estar acompanyat d’un bon estol de ‘dimonions’: tots els infants del poble que es vesteixen ad hoc.

stats