Balears 18/08/2015

El gelat de les Illes no es fon

La indústria gelatera balear perdura enfront del producte industrial importat de les grans empreses

Constança Amengual
7 min

Lluís Bosch és un jove de 24 anys que des de fa una setmana és propietari d’una empresa de gelats d’Andratx. El 2004 la seva mare hagué d’abandonar el negoci familiar que inicià el seu oncle el 1980. Després d’onze anys d’aturada, Gelats Ca’n Nero ha obert de nou les portes de la seva botiga. Bosch és qui ha fet possible que els andritxols gaudeixin una altra vegada d’aquest producte local tan apreciat. Dissabte s’obrí la botiga i diumenge tingué lloc la inauguració. “Es nota que la gent esperava l’esdeveniment. Molta feina, però que no aturi”, expressa el jove amb alegria.

“Les receptes són les mateixes que les dels primers anys”, confessa Lluís, que elabora els gelats naturals a partir de tres ingredients bàsics -llet, aigua i sucre- i la fruita específica. El d’ametlla torrada és l’especialitat de l’empresa i el de figa de moro és un tipus que tothom demana però que encara no ha pogut oferir. El producte final s’aconsegueix gairebé amb dues hores d’elaboració. Durant la primera es prepara el líquid i durant la segona es deixa congelar i s’espera que es faci.

Bosch ha necessitat moltes hores i esforç per aconseguir el repte que suposa continuar el relleu generacional. És l’únic empleat. S’hi posa a les 6 del matí i fins a les 11 del vespre no torna a casa seva. Ara bé, l’horari no serà sempre aquest. L’agost és el mes amb més demanda i aquest fet, juntament amb la recent obertura, fa que el local li reclami completa dedicació. La situació canviarà a l’hivern, quan el consum del producte disminueix.

Una gran inversió

A més de requerir una implicació personal a aquest nivell, Bosch també ha destinat molts doblers a enllestir l’establiment. Ha comprat dues màquines noves -una de 5.000 euros i l’altra de 15.000- perquè les anteriors estaven obsoletes. Aquestes són les més barates, però les bones dupliquen el preu i són de marca italiana.

El jove assegura que obrir una gelateria requereix una gran inversió. “Jo no començ de zero, perquè ja tenia les receptes i el renom de la marca, però per a un altre no és tan fàcil”, reconeix. Lluís Bosch ha començat amb la venda a la seva botiga, tot i que no descarta engrandir la producció en un futur i repartir a restaurants, tal com feien els seus pares.

Aquesta idea és reforçada pels propietaris de les fàbriques illenques. Mateu Obrador, gerent de la marca JOP, explica que “és difícil que s’obrin noves fàbriques perquè val molts de doblers”. A més, també depèn de si el producte surt bo i el client l’accepta. Miquel Torres, per part seva, creu que les petites empreses com les gelateries sí que estan prosperant.

La tradició illenca

Les Balears amaguen una gran indústria gelatera que, eclipsada per l’auge del sector serveis, sovint és desconeguda pels mateixos illencs. Es tracta de negocis familiars de molts anys de tradició. A Mallorca, destaquen les empreses Valls, JOP, Bellver, Sa Fàbrica i Neu d’Or; i a Menorca la fàbrica Torres. Igual que el negoci relacionat amb el turisme, la venda de gelats és un treball estacional. Bernat Bordoy, de Neu d’Or, explica que “cal una bona planificació per poder viure tot l’any dels ingressos obtinguts a l’estiu”.

Els propietaris de les fàbriques coincideixen que han de lluitar contra una forta competència de la marca blanca. “Els grans fan molt de mal”, admet Antònia Garsó, dels gelats Bellver. Miquel Torres, dels Gelats Torres, afirma que és difícil competir contra el producte industrial perquè els preus dels seus productes artesans són més elevats. Bernat Bordoy, de Neu d’Or, sosté que el fet de ser una empresa petita els aporta més marge de maniobra que el que tenen les grans empreses.

El gelat és un producte que abasta tot tipus de clientela, residents i estrangers, petits i adults. El d’ametlla és el més típic, perquè les Illes són històricament una gran productora d’aquest fruit. Totes les fàbriques locals comparteixen una mateixa manera de fabricar el gelat: de manera artesana i amb ingredients naturals.

“El nostre gelat té un valor afegit, perquè és diferent de tots els altres industrials”, afirma una empleada de Sa Fàbrica de Gelats de Sóller. La treballadora remarca la importància de promocionar la marca de qualitat i saludable. “La gent el valora dins un món en què ja tot està industrialitzat”, conclou.

Gelats Valls Pollença

vALLS

Rafel Valls Fuster fundà aquest negoci l’any 1929. Avui, cinc cosins de la tercera generació familiar són els socis encarregats de l’empresa gelatera. Antònia Martaders Valls, una de les propietàries, explica que el negoci ha evolucionat molt. Actualment disposen d’una tecnologia molt més avançada que la dels inicis, quan no hi havia ni corrent. Mentre que el seu padrí fabricava el gelat de manera manual i ho havia de vendre tot el mateix dia perquè no caducàs, ells ara utilitzen màquines que faciliten el procés de producció. Recentment han obert una fàbrica nova i, per tant, ja disposen de dues naus. A més, tenen dos llocs de venda fixos, una gelateria i distribueix a una mitjana de 25 restaurants. Gelats Valls elabora fins a trenta tipus de gelats diferents. Dins la diversitat de productes que ofereix -des de tortades gelades i pots de litre fins a polos i bombons-, la seva especialitat és l’ametlla i la vainilla. L’empresa obre des de l’abril fins a l’octubre, i durant l’estiu augmenten el nombre de treballadors.

Pàgina web: www.gelatsvalls.es

Gelats Torres Ciutadella

Gelats Torres.

Les fàbriques de gelats no són exclusives de Mallorca. Si un es trasllada al carrer Josep M. Quadrado de Ciutadella, hi podrà trobar la indústria gelatera de Menorca: Gelats Torres. Miquel Torres la fundà el 1930 i vuitanta anys després encara distribueix gelats arreu de l’illa. Antònia Torres i Joana Torres, nétes de Miquel, són ara les copropietàries del negoci familiar. Antònia explica que actualment vuit persones treballen a Gelats Torres. La distribució va destinada tant a botigues com a supermercats -reparteixen a una dotzena aproximadament-. Els seus establiments obren de les 10 del matí fins a les 14 hores. Al capvespre, l’horari és de les 17 h a les 21 hores. Antònia afirma que en total elaboren uns 25 tipus de gelats diferents. D’entre tots aquests, però, el més famós és el de vainilla. A més, es fabriquen altres tipus de productes, com per exemple polos, bombons, cubanitos, granissades, orxates i terrines per emportar.

Facebook: Gelats Torres

Gelats JOP Campos

Gelats Jop.

Les inicials de Joan Obrador Pomar són les responsables del nom original d’aquesta marca. Mateu Obrador i Francisco Calzado dirigeixen l’empresa, que té l’origen en la família Pomar de fa seixanta anys. En un principi era una pastisseria. Dos germans es dividiren després la Pastisseria Pomar i els Gelats Pomar. Així doncs, Jaume Pomar passà a ser el propietari de la fàbrica gelatera. Avui dia hi treballen un total de 22 empresaris i es reparteix a uns 900 clients, entre els quals hi ha restaurants, supermercats i clients directes. Fabriquen gelats a pes -de 2 a 5 litres, copes, postres, fruites naturals, pots de litre i bombons-. L’ametlla i la vainilla són els gustos més demanats, tal com succeeix en altres fàbriques de Mallorca. Cal destacar que també tenen una línia per a diabètics. A la seva pàgina web, defineixen sis especialitats: ‘con premier suprema’ i ‘sublim’, ‘con fantasy vain-choc i nata’, ‘sandvitx nata’ i ‘ice machines’.

Pàgina web: www.gelatsjop.com

Gelats Neu d’Or Felanitx

Gelats Neu d'Or.

Des del 1965 aquesta marca arriba a tots els hotels i restaurants del Llevant. Es poden trobar Neu d’Or a Portocolom, Cala d’Or, s’Horta, Cas Concos, Vilafranca i Manacor. El nom el va proposar un capellà i als amos els agradà. L’empresa distribueix també al petit comerç, com les gelateries, i al client directe. Bernat Bordoy n’és el propietari actual i forma part de la quarta generació que continua amb el negoci. A finals del s. XIX el seu padrí ja fabricava gelat a Ca’n Joan de s’Aigo de Palma. Per produir-lo havia de dur la neu des de la Serra. Bernat agafà el relleu fa set anys, quan la seva mare n’abandonà la gestió. Avui dia treballen a l’empresa cinc treballadors, però el nombre es redueix en temporada baixa. Tenen una gamma d’alta qualitat anomenada El creme. A part d’aquesta, també fabriquen polos de gel, granissades i uns dotze tipus de gelats diferents. Però sens dubte l’especialitat de Neu d’Or és el Fresque, un sorbet d’ametlla molt popular a Felanitx, fins al punt que la gent del poble ha arribat a substituir la paraula ‘gelat’ per ‘fresque’.

Gelats Bellver Palma

Gelats Bellver.

Aquest negoci familiar data del 1980, any en què Joan Garsó Cerdà s’animà i establí Gelats Bellver a Palma. La seva filla, Antònia Garsó, conta avui que el seu pare ja era especialista en el sector des de molt abans d’obrir la fàbrica. Ella és una de les dues sòcies que avui dia gestionen l’empresa. Antònia vol destacar l’evolució tecnològica en el procés de producció. El seu pare elaborava el gelat a mà utilitzant unes pales. Ara, en canvi, els encarregats elaboren el gelat amb màquines. La nau on té lloc la producció es troba a la capital, a la Indioteria de Palma. No obstant això, Bellver no es limita a distribuir només per aquesta zona, sinó que reparteix a restaurants de molts indrets diferents de l’illa. D’entre tots els productes que el client té per elegir, destaquen el gelat d’ametlla com a especialitat de la casa. Així mateix, altres tipus que igualment tenen molta demanda són el gelat d’avellana i els bombons. A més a més, l’empresa fabrica tassonets i sorbets. Totes les varietats provenen de productes naturals i saludables.

Sa fàbrica de Gelat Sóller

Sa Fàbrica de Gelat.

Sa Fàbrica de Sóller és l’única empresa gelatera de les Illes Balears que no forma part d’un negoci familiar. La creà un alemany anomenat Franz Krauz l’any 1994. Actualment té 20 empleats i disposa d’una flota de camions que reparteix arreu de l’illa. La distribució del producte també arriba fins a Alemanya. Sa Fàbrica treballa conjuntament amb l’empresa Fet a Sóller, del mateix propietari. Reparteixen a l’engròs i al client particular, i elaboren gelats de tot tipus per encàrrec. Han produït més de 100 gustos diferents, fins i tot de sabors salats com el d’oli d’oliva, de cogombre i d’espàrecs. A l’estiu es demana molt el gelat de mojito i, en canvi, a l’hivern triomfa la crema. Una empleada explica que també fabriquen sorbets a partir de cítrics de la vall de Sóller per aprofitar l’excedent de fruita. El negoci es manté obert tot l’any, a diferència d’altres fàbriques de Mallorca que tanquen durant els mesos de més fred i alhora de menys consum.

Pàgina web: www.gelatsoller.com

stats