Balears 13/10/2014

La fiscal manté la petició de 4,5 anys de presó per a Katiana Vicens

La defensa de la secretària general de CCOO Balears ha demanat la lliure absolució en el judici, que ha quedat vist per a sentència

Efe
4 min

PalmaLa fiscal que acusa la secretària general de CCOO Balears, Katiana Vicens, d'un delicte contra els drets dels treballadors per coaccionar un conductor d'autobús perquè secundàs la vaga general de 2012 ha mantingut, en concloure el judici, la petició de 4,5 anys de presó reforçada pel testimoni d'un policia.

Per contra, el lletrat de la defensa ha negat que s'hagi provat en la vista d'aquest dilluns a Palma que la dirigent sindical insultàs el xofer durant la vaga general de 2012 i menys encara que trencàs el vidre de l'autobús, com ha afirmat el policia que va presenciar els fets a un metre de distància.

L'agent ha testificat que era a la porta de l'autobús aparcat a l'estació Intermodal de Palma a les 7.20 hores del dia de la vaga quan hi van pujar "diverses persones en massa, van començar a discutir amb el conductor, i una de les persones (a la qual va identificar posteriorment com a Vicens) es va abalançar cap al cartell de serveis mínims i del cop que va pegar al vidre es va fracturar".

"Es va tirar cap al cartell (...) i en el moment que va pegar el cop es va tallar el vidre", ha recalcat el policia, que no va veure si la sindicalista portava algun objecte a la mà però la va identificar, davant la indignació dels seus companys, convençut que era la responsable de la fractura del vidre.

Menys clar ha estat el conductor que va denunciar Vicens, que ha assenyalat que la dirigent de CCOO va copejar el vidre des de dins del vehicle, mentre que altres sindicalistes ho feien per fora, i ha atribuït la fractura del vidre a ambdues causes.

En una declaració confusa en diversos passatges, el xofer ha assenyalat que el seu únic propòsit era treballar i que va sentir por pels insults a ell i als viatgers i pels cops que van pegar els vaguistes a l'autobús.

Totes aquestes acusacions han estat negades per Vicens, que ha declarat que ni va insultar el conductor d'autobús, ni va tocar el vidre que mai no va veure trencat, i fins i tot ha assenyalat que va ser el denunciant qui la va sacsejar "violentament" a ella sense motiu.

Ha explicat que per exercir el seu "dret" "d'intentar que el màxim de treballadors se sumin a la vaga" a l'estació d'autobusos de Palma va pujar sola a un vehicle identificat com de serveis mínims a punt de partir cap als pobles per demanar als seus ocupants que no acudissin a la feina.

En aquest moment, el conductor, "excessivament nerviós", la va agafar del braç esquerre i la va sacsejar, i després el policia que hi havia al costat de la porta la va treure del vehicle i li va demanar que s'identificàs.

La líder balear de CCOO, amb el suport a la sala de vistes de nombrosos dirigents sindicals encapçalats pel secretari general estatal, Ignacio Fernández Toxo, ha indicat que sospita que el vidre es va fracturar després de l'incident i que el conductor va pensar "que algú s'havia de menjar la feta".

La seva versió ha estat corroborada per quatre sindicalistes que han testificat a proposta de la defensa, cap dels quals no va veure el parabrisa fracturat, ni que Vicens arrencàs el cartell indicatiu que l'autobús complia els serveis mínims, però sí que va apreciar que era el xofer qui va agafar la seva companya.

Amb els relats del denunciant i el policia que va intervenir en l'altercat, la fiscal Amparo González ha mantingut les seves conclusions inicials i la petició de pena de 4,5 anys de presó, el màxim possible pel delicte contra els drets dels treballadors previst en l'article 315.3 del Codi Penal, a més d'uns 28.000 euros de multa i indemnització.

L'acusadora, que ha demanat sense èxit que Vicens es llevàs un adhesiu amb el logotip de CCOO perquè el considerava irrespectuós per al tribunal, ha ressaltat que "el dret de vaga acaba en el dret del treballador a no fer vaga" i ha ressaltat que avui no jutjava "cap sindicat" sinó suposats delictes penals.

González ha assenyalat que no li correspon a ella "veure si la llei està bé o està malament", sinó aplicar-la, i ha conclòs que "és antidemocràtic obligar algú a fer el que no vol, no sancionar qui ho fa".

El defensor de Vicens, Josep Perelló, n'ha reclamat l'absolució perquè entén que, tot admetent la seva veracitat, els fets relatats per la Fiscalia no s'ajusten al delicte que s'atribueix a la seva representada, sobretot en un context de vaga general i sent l'exercici de la protesta laboral un dret fonamental a protegir.

Perelló ha lamentat que la fiscal "ni tan sols s'hagi molestat a justificar" per què demana la pena màxima per a la sindicalista i ha considerat que no s'han aportat proves de càrrec que demostrin que va coaccionar el conductor i que va trencar el vidre de l'autobús.

Ha ressenyat que el perit que va informar del trencament ha considerat improbable que es pogués fracturar amb un simple cop i que altres testimonis han assenyalat que hi havia diferents persones copejant el parabrisa des de fora.

Per l'advocat defensor, "ningú no es pot sentir intimidat" ni insultat perquè li diguin esquirol i l'instin a deixar de treballar en el marc d'una vaga general.

El judici, seguit a la sala per nombrosos mitjans de comunicació i sindicalistes, ha estat declarat vist per a sentència per la jutgessa responsable de dictar-la, Margarita Beltrán.

stats