QUÈ ES COU PER MENORCA
Balears 22/07/2016

Centre gastronòmic de Ciutadella (1)

Una nova fornada de joves cuiners ha convertit l'illa en un referent

Bep Al·lès
4 min
Centre gastronòmic de Ciutadella (1)

GastrònomCiutadella, l’antiga capital de l’illa, que ha conservat, però, la Catedral i per tant la capital eclesiàstica, podem ben assegurar que en l’actualitat té una nova capitalitat menorquina, que és, sens dubte, la gastronòmica. Això de cap manera no vol dir que a les altres poblacions de l’illa no es mengi bé o no hi hagi bons restaurants, que hi són, i dels quals xerrarem més endavant. Però com que són molts els amics de Mallorca que segueixen aquesta secció a l’ARA Balears que s’han posat en contacte demanant-me el que poden menjar i quins restaurants visitar, iniciarem una petita ruta pels temples de la gastronomia menorquina, que no hi seran tots, i potser alguns per segons qui no en seran mereixedors i possiblement diran que n’hi ha d’altres que no he anomenat, però el que faré serà des de la meva experiència de ‘bon vivant’ i de tenir una mica de coneixement del que avui dia es cou per Menorca, i aquest dissabte del que es cou per Ciutadella, ciutat que està més a prop de l’illa de Mallorca i per on sol arribar la gent que via marítima ve amb el seu vehicle per a iniciar la seva ruta de platges, de talaiots, de botigues i de bons restaurants. Ens centrarem idò, al centre de Ciutadella, en el seu nucli antic, que ens oferirà un ventall de possibilitats, sabors i tendències.

Els clàssics

Si el que volem provar és la cuina menorquina més autòctona, les opcions són La Guitarra, que té també molts de plats de cuina mallorquina, però que elabora una bona caldereta de llagosta a un preu més que raonable, a més d’una encertada carta de tapes, i disposa d’una atractiva terrassa davant el palau Saura. Una segona opció és el restaurant Es racó des Palau, ubicat a l’antic forn del carrer del Palau, amb una atractiva terrassa en un dels carrerons amb més encant de la ciutat. Plats de cuina tradicional, i també carns i peixos a la graella. Se n’ha de destacar la carn ecològica, especialment la de vedella vermella de Menorca. També les verdures de l’illa són ecològiques. Restaurant familiar i amb menú al migdia, com La Guitarra. Una tercera opció és l’Espai Gastronòmic Ses Voltes, al cèntric carrer de les Voltes. Tres espais diferents, a més d’una terrassa al primer pis. Tapes, plats de cuina menorquina, pastes, cuina d’autor i un interessant menú setmanal als migdies. Finalment, l’Asador Molí des Comte. Especialitat en carns a la graella, cuina menorquina i regional. Disposa, a l’entrada, d’un bar de tapes a molt bon preu. Ubicat als antics graners on els pagesos dels llocs del comte de Torre Saura guardaven el blat, que era mòlt al molí que hi ha al costat. Menú diari.

La cuina d’autor

El que ha convertit Ciutadella en el referent gastronòmic de l’illa és una nova fornada de joves cuiners que, després d’iniciar el seu viatge iniciàtic pels fogons de Catalunya, l’estat espanyol i també a l’estranger, han acabat el seu viatge a Ítaca i han tornat a l’illa d’on van partir per obrir els seus restaurants, on el producte de qualitat, de proximitat i l’honestedat dins la cuina en són els principals valors i referents. Aquí podem parlar del Mon de Felip Llufriu, format amb els germans Roca i 10 anys amb estrella Michellin al Roca Moo, que va tornar fa tres anys a Ciutadella i és la segona temporada amb restaurant propi, que a poc a poc està preparant també com a fonda. Felip és la finesa, la creativitat, la humilitat com a persona, i així ho transmet als seus plats. Menú als migdies i també menú degustació. Després d’un any d’incertesa, Miquel Sànchez, menorquí de Catalunya, es decideix reobrir, canviant-ne la ubicació, el restaurant Smoix, que ha estat tot un encert. Igual que Llufriu, destaca per una acurada tècnica i honradesa, un cuiner que atén amb humilitat, cosa que encara el fa més gran del que és. Proposta gastronòmica als migdies i també una carta breu, però amb grans propostes que et conviden a tornar. Una altra de les novetats d’aquest 2016 és l’obertura del restaurant Rels, on dos joves cuiners, Toni Taltavull -que ha passat pels fogons de Quique Dacosta i el Noma de Copenhaguen- i Joan Bagur -Celler de Can Roca, Roca Moo i Dos Cielos-, ens ofereixen una cuina amb arrels -com bé diu el seu nom- de cuina menorquina, plats del receptari tradicional que són presents en els seus menús del migdia i també a la carta. Cuina de qualitat, amb tècnica i amb futur. Després de molts d’anys de barraqueta al Lago de Cala en Bosch, Sílvia Anglada i Toni Tarragó s’han decidit a davallar a poble i obrir el seu Tast de na Sílvia al cor de Ciutadella, amb una cuina en què el producte local és el vertader protagonista. De fet, són l’únic restaurant de les Balears amb la qualificació Slow Food KM0 i també tenen el segell de restaurant de cuina ecològica. El més singular i valent dels cuiners ciutadellencs, Òscar Torrens, ha obert també el seu Alma Canalla, que ens ofereix una cuina divertida, però de qualitat, innovadora, única a l’illa, i que val la pena anar a provar, per sentir-te en un menjador únic a la primera planta, i amb propostes que et sorprendran. Una altra proposta mereixedora d’anar a provar-la és la del restaurant ecològic Cas Ferrer de sa Font, ubicat dins una antiga ferreria ciutadellenca i que encara conserva la seva enclusa i els estris del darrer ferrer que hi va treballar. Cuina sostenible, de l’illa, cuidada i amb hort propi. Propostes de plats de sempre però amb un toc especial que no deixa indiferent.

stats