Part Forana 07/05/2017

Un bri d’esperança per a la Marina de Llucmajor

Les al·legacions que presentaran els col·lectius ecologistes obren la porta a la renegociació de dos projectes

A. S.
2 min
La Marina de Llucmajor ja disposa de diverses línies aèries de 
 66 kV.

PalmaLes al·legacions que presentaran els col·lectius ecologistes de Mallorca contra una de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de la Marina de Llucmajor obren la porta a la renegociació dels dos projectes que amenacen el territori verge de la comarca de Migjorn. El motiu és que fer-ne una ampliació pot donar peu a una revisió d’impacte ambiental que, alhora, podria derivar en una renegociació entre el Govern i les companyies per tal de replantejar la situació.

Obert el termini perquè les entitats socials aportin els seus suggeriments a la proposta de la Conselleria de Medi Ambient, Terraferida va informar dimarts que considera que la ZEPA que afecta l’espai comprès entre el cap Enderrocat i el cap Blanc exclou una part molt valuosa d’aquestes contrades, vital per a espècies amenaçades com la milana, l’àguila coabarrada, el xòrrec i la terrola.

El GOB, per la seva banda, ja va anunciar que també presentaria suggeriments i, quan s’obri el període, les corresponents al·legacions. Si bé ambdós col·lectius consideren positiva la mesura del Govern balear, per Toni Muñoz, membre del GOB, a la Marina de Llucmajor queda, amb la proposta actual, un “buit inexplicable”. Terraferida coincideix amb aquesta afirmació. A hores d’ara, sembla imparable el projecte de Red Eléctrica Española (REE), que va projectar la construcció imminent de 110 torres elèctriques d’alta tensió de 40 metres d’alt que canviarien per sempre el paisatge i els ecosistemes de la zona.

Renegociar amb el Govern

Tot i que una ZEPA, legalment, no prohibeix la construcció de línies d’alta tensió, Muñoz explica que una ampliació permetria tornar a posar les cartes damunt la taula. I allò que sí que pot quedar en gran mesura afectat és el projecte de construcció del parc fotovoltaic, perquè la planificació energètica de Balears ja preveu que les grans instal·lacions d’aquestes característiques no es poden ubicar dins les zones naturals.

D’aquesta manera, si la nova delimitació de la ZEPA acaba incorporant els terrenys que el GOB i Terraferida reivindiquen, el projecte del parc fotovoltaic quedaria automàticament tocat de mort. Pel que fa a les línies d’alta tensió, l’ampliació suposa sobretot una eina aprofitable per tal de renegociar amb Madrid, en un darrer intent de frenar, almenys per a la línia Cala Blava-Arenal que encara no està en marxa, les pretensions de la multinacional.

stats