DECLARACIÓ D’INDEPENDÈNCIA
Tema del dia 28/10/2017

Europa s’alinea amb Rajoy i ignora l’estat català

Bèlgica es desmarca de la UE i Finlàndia debatrà la independència de Catalunya

Laia Forès
3 min
Juncker, Tusk i Tajani fa una setmana a Oviedo amb Rajoy.

Brussel·lesEl primer acte reflex d’Europa després de la proclamació ahir de la nova República Catalana -no és cap sorpresa- va ser donar suport al govern espanyol i rebutjar el reconeixement de la independència de Catalunya. Els grans estats -Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit- es van alinear ahir amb Mariano Rajoy, tal com van fer fa uns dies a la cimera europea. La UE no vol enrenous interns que sacsegin altres moviments independentistes a Europa i els esperonin a seguir l’exemple de Catalunya. “No vull una Europa de 95 estats. No vull més fissures a la UE”, va insistir ahir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

La UE dona carta blanca a Rajoy per aplicar l’article 155 i intentar que la independència de Catalunya no tingui cap efecte, però continua demanant diàleg polític i posa una condició al seu xec en blanc: que Madrid no torni a recórrer a la repressió policial. Europa no vol que es tornin a viure episodis de violència com els de l’1 d’octubre, quan la Policia Nacional va intentar evitar la celebració del referèndum amb gran violència. “Espero que el govern espanyol doni prioritat a la força de l’argument més que no pas a l’argument de la força”, va dir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en un tuit, repetint la frase que ja va utilitzar després de l’1 d’octubre. Tusk, però, va deixar clar el seu suport a Rajoy: “Per a la UE res no canvia. Espanya continua sent el nostre únic interlocutor”, va dir.

Berlín rebutja noves fronteres

Europa mira amb preocupació la declaració d’independència i ahir la majoria de governs europeus van reaccionar immediatament a la declaració del Parlament. No van sortir-se del guió: amb matisos, però gairebé tots van demanar respecte per l’estat de dret i van negar el reconeixement a la nova República Catalana. “Aixecar noves fronteres i murs dins d’Europa no beneficia els ciutadans d’Europa”, va advertir el ministre d’Exteriors d’Alemanya, Sigmar Gabriel. El ministre va fer una crida al diàleg dins del marc constitucional i va defensar una Espanya “forta, unida i estable”.

També suport incondicional de França a Rajoy. El president, Emmanuel Macron, el líder europeu que ha fet més costat al president espanyol, va reiterar ahir el seu “ple suport” al mandatari del PP. Catalunya tampoc compta amb la complicitat de governs de països de l’Est, com Estònia o Lituània.

Bèlgica, però, es va desmarcar del suport sense fissures al govern espanyol d’una majoria de països. El primer ministre del país, el francòfon Charles Michel, no va criticar la declaració d’independència i, en canvi, va fer una crida al diàleg i va demanar una “solució pacífica” per al conflicte polític. Michel ha estat fins ara el més crític dels líders europeus amb la violència policial i la manca de diàleg entre Barcelona i Madrid.

Finlàndia és un dels pocs països de la UE que va evitar ahir posicionar-se sobre la independència de Catalunya i es podria convertir en el primer país europeu en reconèixer-la si prospera una moció que presentarà el diputat del Partit de Centre de Finlàndia Mikko Kärnä. El diputat va “felicitar la República independent de Catalunya” i va anunciar que prepararà la moció per portar-la a la cambra finlandesa “per al seu reconeixement oficial”. El Partit de Centre és la força amb més escons al Parlament de Finlàndia, tot i que no té majoria.

Catalunya va rebre també ahir el suport de l’Assemblea de Còrsega (França), del govern de Flandes (Bèlgica) i d’alguns eurodiputats.

Quins països ja s’han pronunciat?

Països que no reconeixen la República Catalana

Estats Units

Regne Unit

Alemanya

França

Itàlia

Malta

Portugal

Polònia

Estònia

Letònia

Lituània

Bulgària

Andorra

Turquia

Ucraïna

Xipre

Sèrbia

Geòrgia

Argentina

Colòmbia

Noruega

stats