El consultori
Suplements 07/09/2023

Com ha de ser l'adaptació a l'escola bressol?

S'hauria d'allargar dues setmanes tenint en compte tant la criatura com els pares

2 min
Un grup d’infants 
en una escola bressol. 


BarcelonaQuan un infant comença I3 (l'antiga P3) ho fa de forma gradual durant tres o quatre dies. Però què passa quan comença l'escola bressol? Com ha de ser aquest període d'adaptació? Ha de durar més?

"El període d'adaptació és necessari també a les escoles bressol, tant per a la criatura com sobretot per als pares. "Des que neix, el vincle que s'estableix amb la mare o el pare és molt potent, i aquest primer trencament de deixar la criatura en un lloc institucionalitzat, és a dir, que no es queda amb un familiar o un cuidador, els pares el viuen com un dol", explica Sylvie Pérez, professora dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Evidentment, matisa l'experta, l'infant també el pateix, però per a ell deixar-lo dues hores en lloc de quatre no li suposa un gran canvi. "Sí que seria diferent si es quedés vuit hores", puntualitza.

A quina edat és aconsellable que comenci l'escola bressol?

El primer que cal deixar clar és que una cosa és el que voldrien els familiars i l'altra molt diferent les circumstàncies que viuen. "El més aconsellable és a partir del moment que tinguin una mínima autonomia, com saber caminar i expressar-se amb paraules", apunta la psicòloga.

Com ha de ser l'adaptació?

Per a la professora de la UOC, s'hauria d'allargar un mica més, un parell de setmanes, i sobretot que els pares o familiars entrin a l'espai perquè estiguin tranquils: "Si ells estan tranquils, la criatura també ho estarà i, alhora, permetrà al docent conèixer millor la família". El primer dia, afegeix, tant l'adult com el nen haurien de fer un reconeixement de la zona. En el moment que el familiar el deixi sol, és molt important dir-li adeu, no mentir-li ni fer-ho durar. "Si plora se li explica que marxes, que es queda en un lloc on l'estimaran molt i que tornaràs al cap de poques hores", explica Pérez.

I si plora molts dies?

S'ha de parlar amb el tutor per esbrinar per què plora. "Quan ho fa és per algun motiu. Pot ser que sigui perquè el portem molt aviat, perquè té gana, etc.", argumenta. D'entrada Pérez no és partidària de canviar l'infant de centre o optar per un cangur si el plor s'allarga diverses setmanes. "Si ho fem, el que li estem ensenyant és que la seva reacció provoca un canvi, i és molt petit per atorgar-li aquesta responsabilitat", afegeix.

Si és el segon any que va a l'escola bressol, cal repetir l'adaptació?

"No, no cal, excepte en casos concrets perquè els hagin canviat d'aula o tinguin un professor diferent", apunta Pérez, que deixa una pregunta en l'aire: "Es pregunta molt sobre les adaptacions a les escoles bressol o escoles, però no a les extraescolars. No creieu que també seria interessant que el primer dia l'infant només hi anés per conèixer l'espai o el monitor?

stats