Suplements 21/05/2021

Enfront de la consciència de Lluís Maicas

2 min

“Quan llegeixo aquesta obra, m’és impossible no pensar en el miracle que és veure com un univers emergeix, com una consciència emergeix, i tot a través de pensaments i experiències que han travessat el temps fins arribar a la meva pròpia consciència. I això, senyores i senyors, és un miracle”. Són les paraules de l’escriptora ficcional Alice Hughes, interpretada per la grandiosa Meryl Streep, en el darrer film, fallit, del director Steven Soderbergh: Let Them All Talk.

La pel·lícula em va semblar horrorosa: lenta, buida, absurda. Desaprofita una actriu portentosa com Streep i malbarata una història que podria haver estat interessant amb el bloqueig creatiu que pateix una autora llegendària com a fil conductor. Tanmateix, l’escena en què es diuen aquests mots introductoris és l’única que salvaria, emocionant i il·luminadora, perquè té raó: quin miracle arribar a la consciència d’una altra persona a través de les pàgines d’aquesta màquina comunicativa perfecta que és un bon llibre. Quan (re)llegeixo Iris Murdoch sento que és un miracle assistir al poderós flux dels seus pensaments i de les seves passions. És la mateixa sensació que he viscut tot llegint el nou llibre de Lluís Maicas, Una fosca d’ungles pintades, publicat a El Gall Editor.

L’esperit desfermat, experimental i juganer de l’admirat mestre Joan Brossa corre per les pàgines d’aquest volum que es ven com a dietari però que en realitat és més que això. Es tracta d’un llibràs de vivències impossibles, narracions mòrbides, comentaris surrealistes, provocacions farcides de bromes privades, curolles poderoses i molt més, tantes que no acabaríem mai. La realitat per a Maicas és i es mostra fantasmagòrica, com l’apropiada coberta de Toni Catany que ens increpa frontalment en aquesta dansa de clarobscurs sinuosos. Assistim a la minuciosa bitàcola de l’escriptura diària de Lluís Maicas: davall cada data es troba el gest de l’escriptor irredempt que s’esforça per esmolar la ploma, el cervell i el quadern. El resultat és inesperat i estimulant, un conjunt d’exercicis d’estil i de provatures, algunes de més reeixides que d’altres, però pàgina rere pàgina s’amplifica un interès que crida l’atenció i incita a continuar sense contemplacions.

El to general és irònic, descregut, un punt fatalista, sempre sorneguer, murri, punyeter. La prosa? Astuta, trapella i treballada. Molt brossiana, en efecte. I mai no cau en el clixé. El rebel, provocador i exllunàtic Lluís Maicas és un poeta, narrador i artista plàstic prolífic i polifacètic que sempre persegueix dues missions clares: anar a contracorrent com un salmó que es resisteix a seguir la gran massa i perpetrar uns artefactes interessantíssims que ens conviden a penetrar el miracle superdonat de la seva consciència. Una fosca d’ungles pintades de Lluís Maicas és un vivàrium verbal que ningú no hauria d’ignorar.

Una fosca d’ungles pintades. El Gall Editor. 454 pàgines. 24 euros
stats