Què hi ha per menjar?
Suplements 17/03/2023

Cinc idees per fer la carmanyola quan els infants van d'excursió

Es poden preparar tàpers amb ingredients sorpresa més enllà de la carn arrebossada o la truita de patates

3 min
Dues propostes de carmanyola saludable i original

BarcelonaLes excursions i sortides són un bon moment perquè els infants descobreixin, a banda del paisatge o espai a explorar, una manera de menjar més informal i plena de sorpreses, però en la mesura del possible saludable i divertida. Amb aquest mateix relat de l'aventura que és per a ells sortir, la canalla pot dur a la carmanyola suggeriments insòlits per agafar energia i també per compartir amb les seves amistats. Davant del fet provat que els entrepans no tenen el mateix èxit que quan estan acabats de fer i que hi ha moltes opcions més enllà, com a consells generals paga la pena saber que cal fugir de fregits que, a més de ser poc saludables, perden el cruixent amb les hores. També és recomanable fer servir una carmanyola que tingui compartiments diferenciats; evitar les salses que empastifin tot el menjar o posar-les a banda, i incloure ingredients fàcils de menjar, sense ossos, per exemple. A més a més, és bona idea posar com a postres una peça de fruita o una macedònia feta a base de plàtan, poma, pera o mandarina, sempre en funció del que ens regala la temporada. No s'ha d'oblidar una ampolla d'aigua i intentar evitar al màxim els refrescos ensucrats.

1.
Entremesos variats 'freestyle'
Formatge i fruits secs

Primer de tot, perquè la criatura pugui picar si li ve de gust abans que sigui l'hora de menjar oficial, és bona idea afegir-hi una mena d'entremesos variats d'estil lliure amb ingredients que li agradin i siguin com més saludables millor, segons els gustos i costums de cada casa. Per aconseguir-ho, per exemple, la carmanyola pot dur una petita ració de fruits secs, com nous o anacards (sempre que la criatura estigui preparada per menjar-ne a nivell maduratiu), que l'ompliran d'energia pura, i trossos de formatge curat, que aguantarà millor les hores. També, enrotllats de pernil salat sobre bastonets de pa integral per fer passar la gana, i barretes de cereals (si poden ser casolanes, millor), que també proporcionen molta energia. Aquests entremesos lliures poden incorporar també, com a colofó, una mica de xocolata amb el màxim de cacau possible (sempre que s'hagi treballat prèviament amb l'infant la seva incorporació i hi estigui acostumat).

2.
Carmanyola 'street food'
Taco farcit al gust

A l'hora de dinar, una bona idea per evitar haver d'utilitzar coberts i que la criatura sigui més lliure és fer carmanyoles inspirades en l'street food internacional. Per exemple, a base d'empanades casolanes de carn o tonyina, a l'estil de les argentines; enrotllats de formatge i pollastre, a l'estil dels tacos i quesadillas mexicans; o enrotllats amb tires de pollastre i verdura o amanida, com els durum i kebab en versió mediterrània. Com a acompanyament s'hi poden posar nachos per sucar amb guacamole (en un compartiment a banda). Aquest tipus de tàpers també poden incloure opcions com entrepans amb farcits del tipus sec o pa amb tomàquet moderat que no desfaci el pa, com per exemple: entrepà de salmó, alvocat i formatge fresc; de sardina amb all i julivert, o de pollastre amb tomàquet i formatge.

3.
Pollastre o gall dindi amb hummus
Pollastre a la planxa

La carn blanca del pollastre i el gall dindi són opcions molt recomanables per a la carmanyola perquè, un cop cuites, aguanten molt bé el pas de les hores i resulten molt bones també semifredes. Aquesta carn, tallada per exemple a tires, pot posar-s'hi arrebossada o a la planxa (és millor nutricionalment), i acompanyada d'hummus de cigrons i unes tires de pastanaga crua com a entrant o acompanyament. Aquest àpat, en fred, resulta ideal per quedar amb la panxa plena, a més de ser molt fàcil de compartir.

4.
Truita de verdura de temporada
Truita de carxofa

La truita és una excel·lent opció de carmanyola perquè, acompanyada d'unes llesques de pa, aconsegueix satisfer la criatura més afamada. Per convertir-la en un àpat més complet cal intentar que inclogui verdures, i proposar opcions com truita de carabassó o, quan és temporada, de carxofa, pèsols, faves o kale i pebrot. La truita de patata també és una gran opció, tot i que nutricionalment no resulta tan interessant. Ara bé, és de gran importància que la truita estigui molt ben cuita i no desfeta o bavosa i, si és possible, incloure una placa de fred a la carmanyola per a la seva conservació amb efecte nevera per garantir la seguretat alimentària.

5.
Amanides de pasta, arròs o cigrons
Amanida de patata, tonyina i ceba

L'amanida, semifreda, a base de carbohidrats o llegums és una gran solució per donar un extra d'energia a l'infant. A més, s'hi poden afegir unes quantes verdures, com tomàquets, pastanaga, alvocat o cogombre, així com formatge fresc, trossets de truita francesa (en un arròs xinès, per exemple) o talls de carn picada (per exemple en una bolonyesa). Aquestes bases admeten moltes variants i s'hi pot posar una mica el que hi ha al rebost o el que més agrada a l'infant.

stats