11/03/2023

Cal delatar els que van a fumar o a fer un cafè dins l'horari laboral?

2 min
Un treballador de glovo a Gran Via de Barcelona fumant.

Treballo en un departament en què els meus companys fan constants interrupcions per anar a esmorzar o a berenar o a fumar. I quan no hi són la feina recau sobre meu. ¿Creus que ho he d’explicar als meus caps?

Núria, Barcelona

Primer gestiona el problema amb els teus companys; si no te’n surts, aleshores sí, parla-ho amb els teus caps. El primer que em pregunto és per què la feina recau sobre teu. En algun punt tu estàs assumint aquesta feina, els ho estàs permetent i als teus companys ja els va bé. Per tant, defineix i explica els teus límits dient “no” de manera respectuosa a la sobrecàrrega de tasques. Identifica les teves prioritats i el que necessites acomplir en el teu dia a dia. Comunica als teus companys aquests límits. Per exemple: “Sé que els breaks són importants per a tu, però jo necessito treballar sense interrupcions”. Centra’t sempre en el problema, no en la persona, i explica’ls l’impacte que té en la teva feina, en comptes de criticar-los a ells. Les següents setmanes hauràs de ser ferma i repetir-los aquests límits. Això t’ajudarà a fer que es respecti els teus temps i prioritats. És possible que t’enduguis alguna negativa; recorda que ets aquí per un sou, no per fer amics.

Si no funciona, parla amb els caps. A cap responsable li agrada fer de policia; per tant, planteja la conversa com una proposta de millora de producció, no com un problema, així també t’evites ser vista com una delatora. Analitza l’impacte de les interrupcions en la qualitat de feina dels teus companys i l’absència d’elles en la teva feina. Descriu el teu sistema de treball, i quan l’exposis als caps recalca l’impacte positiu del teu model en la productivitat i la qualitat del treball, demostra que la manca d’interrupcions millora les mètriques del departament. Sigues clara en la teva presentació i fes una proposta d’implementació.

Finalment, en aquestes situacions és bo descarregar tensió; compra’t un sac de boxa, corre amb fúria o crida a ple pulmó en un entorn insonoritzat. Encara que no resolgui el problema, rebaixa tensió i, qui sap, potser et permet crear noves opcions.  

stats