Parlem de diners

Berta Aroca: “M'indigna que moltes empreses de renom no paguin en els terminis que toquen”

La comunicadora mataronina explica la seva relació amb els diners

3 min
La 'influencer' maresmenca Berta Aroca.

BarcelonaLa influencer Berta Aroca explica que la consciència dels diners és un valor que sempre ha vist a casa: “La meva mare és molt estalviadora i d’ella he après com és d'important treballar per tirar endavant”. Aroca, natural de Mataró, és una de les creadores de contingut més destacades del panorama català amb més de 238.000 seguidors a TikTok i 53.200 a Instagram. “Vaig començar a crear vídeos en castellà a Youtube quan tenia 13 anys durant un estiu i amb allò vaig guanyar el meu primer sou”, revela. Aquells diners, Aroca els va utilitzar per comprar un portàtil per poder seguir creant contingut i anar a l’escola.

Amb 21 anys, Aroca també és una presentadora del programa de ràdio Loft d'iCatfm i té un podcast propi, La Toneta. “Vaig començar a fer tiktoks en català després de la pandèmia i vaig créixer molt ràpidament. Aleshores vaig adonar-me que realment podia ser una feina perquè la publicitat a internet està molt ben pagada”, recorda. Tot i així, Aroca assenyala que viure de les xarxes, i més en català, és molt difícil perquè “hi ha molta competència” i algunes empreses encara són reticents a segmentar per qüestions d’idioma.

Mirant enrere, Aroca admet que en els seus inicis se li feia molt difícil dir no a totes les oportunitats de feina que li sortien. “Quan vaig començar, deia que sí a participar en totes les propostes que m’arribaven, però va arribar un punt en què jo mateixa vaig veure que no ho podia assumir tot. Em va generar molta ansietat i atacs de pànic”, reconeix. Ara, amb el temps, Aroca creu que ha après a relativitzar les coses i segueix combinant la feina amb els estudis: “Estic estudiant Comunicació a la UOC i em puc pagar la universitat gràcies a la meva feina de creadora de continguts”.

Malgrat ser tan jove, la seva feina també ha permès a Aroca marxar de casa i ser econòmicament independent respecte a la seva família. “La feina d’influencer la faig com a autònoma i faig factures com tothom. Per sort tinc una gestora que m’ajuda a portar-ho tot perquè si no, em perdria”, aclareix. La mataronina, però, també adverteix que no tot és tan bo com sembla: “M'indigna que moltes empreses de renom no paguin en els terminis que toquen. Per sort, puc arribar a final de mes, però com a autònoma m’indigna que no se’n parli”.

A l’hora de gestionar els diners, Aroca considera que sap estalviar i portar les seves despeses amb consciència. “Les meves millors inversions han sigut el meu ordinador per treballar, el meu cotxe que pago cada mes i el viatge a Noruega que vaig fer amb la meva germana”, sentencia. Aroca, que recentment s’ha independitzat amb poc més de vint anys, matisa que la seva és una situació excepcional i que no es correspon a la que viuen molts altres joves: “Quan vaig marxar de casa, vaig anar amb peus de plom a l'hora d’explicar-ho a les xarxes perquè sé que soc molt afortunada i soc conscient dels privilegis que tinc”.

“En aquest món es parla molt poc de diners”, afirma Aroca. Segons expressa la influencer, ella mateixa tenia molts dubtes quan va començar a facturar per la seva feina: “Quan va venir una empresa a oferir-me una col·laboració per primera vegada, no sabia posar un preu a allò que jo feia. Sempre he pensat que tant de bo hagués trobat ajuda d’una agència per poder saber quant valia la meva feina perquè, fins i tot entre els mateixos influencers, no sabem quant podem arribar a cobrar per les mateixes accions publicitàries”. Aroca entén que "cadascú juga les seves cartes en el món de les xarxes", però que amb el temps ha hagut d’anar aprenent com negociar amb les diferents empreses.

Sobre el món dels influencers, Aroca és conscient que internet pot ser un entorn efímer i que no sap com pot evolucionar en un futur. “Hi ha gent que no ho veu com una feina de veritat, però realment comporta esforç en crear contingut. D’altra banda, sempre m’he adaptat molt als canvis i, per exemple, ara estic treballant a la ràdio i estudio comunicació. Sempre penso a tenir una altra opció, perquè pot arribar un dia en què ja no tingui aquesta visibilitat, però intento no pensar-hi”, conclou Aroca.

stats