Amb ulls de joc
Suplements 26/09/2023

5 claus per detectar i alimentar la imaginació durant la infància

La imaginació és un procés evolutiu del cervell que tots desenvolupem

2 min
Una nena simulant el vol d’una papallona amb les mans

Quan es desperta la imaginació?

— A. Als 2 anys.

— B. Als 3 anys.

— C. Al néixer.

— D. Als 5 anys.

La resposta correcta és la B. Ho havies encertat? La imaginació és un procés evolutiu del cervell que tots desenvolupem i que no podem avançar ni forçar externament.

Us donem cinc claus per detectar-la i alimentar-la.

1. Transformació d'objectes

Un dels primers signes és la capacitat de transformar objectes en alguna cosa completament diferent. Cap als 3 anys poden transformar el rotllo de paper de cuina en un telescopi o un braçalet. Aquest procés és un salt significatiu en el seu desenvolupament imaginatiu.

  • La imaginació en construcció podeu alimentar-la amb materials oberts i poc definits. Millor un pal que una espasa o un mocador que una disfressa.

2. Assignar rols durant el joc

A diferència dels infants més petits, que quan juguen socialment el que fan és interactuar breument o intercanviar objectes, els infants que imaginen s’assignen rols i representen personatges en els seus jocs. Es tracta d'un indicador clar que estan desenvolupant la seva imaginació i capacitat de crear narratives.

  • Afavoriu les estones de joc lliure amb altres infants.

3. Llenguatge més ric

La imaginació està estretament lligada amb el desenvolupament del llenguatge. A mesura que comencen a imaginar, el seu llenguatge es torna més ric, descriptiu i expressiu i tenen més curiositat, el tan famós “Per què?” respon a una necessitat clara d’alimentar la seva imaginació.

  • Sigueu descriptius, millor dir “Mira el pit-roig” que “Mira l’ocell”.

4. Amics imaginaris

Un recurs freqüent i meravellós que els permet explorar la seva imaginació és fer que el seu amic faci i digui tot el que ells no volen o poden dir.

  • No hi interferiu, es tracta d’un recurs més, igual de vàlid que els altres.

5. Caos creatiu

Quan la imaginació es desperta comencen a veure recursos a cada racó. La taula es converteix en un vaixell i una cadira en una atracció de fira. Aquest caos creatiu és un senyal positiu i no significa que es tornaran caòtics o desendreçats.

  • Sigueu tan flexibles com pugueu, permeteu que aquest joc es desplegui.

Conclusió

És impressionant com els infants van desenvolupant i incorporant al seu joc aquest recurs vital. Com a adults, aprendre a observar-ho sense interferir-hi és un art que fa que la nostra mirada dansi al compàs del seu joc, i us assegurem que és una experiència fascinant.

stats