Successos
Societat Successos 29/05/2023

Viatjar des de Lituània o França per quedar-se tirat a Montjuïc: 300 fans de Coldplay estafats

Els Mossos reben 52 denúncies i identifiquen els dos principals responsables del delicte

4 min
COLDPLAY La cura de la felicitat

BarcelonaUn grup de sis amigues que no arriben als 20 anys van viatjar a Barcelona per veure el concert de la banda britànica Coldplay. Cinc havien comprat les entrades pels canals oficials i una havia hagut d'acudir a la revenda. No va poder entrar: va descobrir que l'entrada era falsa i que l'havien estafat. Es va quedar sola a fora de l'estadi de Montjuïc les més de dues hores que va durar el concert. Venia de Madrid, però hi ha hagut gent que va venir de molt més lluny i va patir el mateix. Fans de Lituània, el Regne Unit o França van acabar amb una gran decepció. Les víctimes podrien arribar a ser fins a 300, segons un primer càlcul dels Mossos d'Esquadra, que les divideixen bàsicament en dos grans grups: o van ser víctimes del Gabri o ho van ser del Pepe, els dos estafadors identificats.

Són homes amb perfils similars. Van d'influencers a les xarxes i "aparenten tenir molts diners", explica el caporal dels Mossos Jesús Ballesteros, cap de la unitat d'investigació al districte de Sarrià-Sant Gervasi. El Gabri va néixer l'any 1987 i el Pepe el 2000. La policia encara investiga si tenien algun vincle entre ells, però feien servir un modus operandi gairebé calcat: des del febrer van anar publicant anuncis a les xarxes socials i a diversos fòrums dient que tenien entrades. No eren ben bé falses: eren entrades autèntiques però repetides, de dies anteriors, manipulades molt lleugerament, i ells donaven tota mena de garanties perquè els compradors no sospitessin. "S'adaptaven a les víctimes", descriu el caporal. El Joan n'és una i el Gabri li va arribar a passar una foto seva amb el DNI a la mà. Va acabar comprant dues entrades per 240 euros (preu de mercat) perquè va veure que el venedor tenia un perfil "coherent". Hi havia la prova de la foto, un Linkedin amb molta experiència laboral i vídeos a YouTube fent formacions sobre finances.

El divendres, dos dies abans del concert i quan la polèmica ja corria per les xarxes amb els primers casos, el Joan va rebre un àudio del Gabri on aquest es feia passar per un dels estafats. Una altra víctima amb qui ha parlat l'ARA va rebre el mateix missatge. Explica que ell fins i tot havia signat un contracte de compravenda i que l'estafador li havia dit que li sobraven dues entrades perquè els hi havia regalat la seva nòvia però ho havien deixat. Totes dues víctimes van dir a l'estafador que els tornés els diners, però ell va respondre amb una captura del seu compte corrent amb un suposat saldo negatiu de -479 euros.

I encara es van estressar més quan van veure un fil de Twitter de l'Ana, una altra víctima, que explicava la mateixa història. L'Ana també se'n va refiar, en un principi, del Gabri. Amb altres víctimes, l'estafador havia arribat a fer una videoconferència, i en el cas d'una persona de Madrid hi va arribar a quedar. En tots els casos, al ser descobert, va donar tota mena d'excuses. Als uns els deia que estava ingressat a l'hospital per problemes d'úlcera (adjuntant una foto) i als altres que havia tingut un atac d'ansietat. Després de reclamar-li més d'una vegada els diners, el Joan i l'Ana van rebre una transferència amb el mateix import. No la va fer des del seu compte, sinó des d'un dels seus familiars. A canvi, va demanar que no el denunciessin. A una altra víctima li va dir que tenia un deute de 50.000 euros, però que li havia fet una transferència des del compte de la seva mare. La va fer (en teoria) dissabte i no ha arribat.

Públic assistent a un concert de Coldplay a Barcelona.

Moltes víctimes esperen que els tornin els diners. A algunes, segons fonts policials, els ha enviat comprovants de la transferència falsos. Els tres testimonis consultats per l'ARA també van tenir la sort de conèixer l'estafa abans del concert, però hi ha molta gent que es va quedar penjada a les portes de l'estadi. El Joan, amb poques esperances, ho va provar i no el van deixar entrar. A l'Ana li va sortir millor, ja que l'organització, veient la seva situació, li va donar dues entrades i va poder gaudir de Coldplay.

Els fils de Twitter denunciant aquesta estafa es van anar viralitzant i les víctimes van decidir crear un grup de WhatsApp que ara ja té 92 membres, entre els quals fins i tot hi ha un agent de l'Ertzaintza. 52 persones, segons fonts policials, ja han denunciat els fets. Dissabte van quedar una trentena de víctimes davant de la comissaria per posar la denúncia plegats: "Tu ets del Gabri o del Pepe?", es preguntaven els uns als altres. Els dos estafadors ja estan identificats i controlats pels Mossos, que també investiguen que no tinguin estafes preparades per als pròxims concerts grans, com el de Madonna. El Pepe, de fet, ja tenia antecedents per fets similars. La magnitud de l'estafa és enorme: segons els primers recomptes, podríem estar parlant de gairebé 40.000 euros. A més, hi ha víctimes que havien comprat fins a 14 entrades, amb una pèrdua de 1.500 euros. Els Mossos recomanen sempre comprar les entrades pels canals oficials.

stats