Successos
Societat Successos 06/11/2023

Envien a la presó la mare, i el seu cunyat, per l'assassinat del nadó a Portocristo

Els tres detinguts acumulen antecedents i tenen "unes circumstàncies personals i familiars molt complicades", segons el cap de la Policia Local de Manacor

3 min

PalmaPresó provisional sense fiança per a la mare, i el seu cunyat, per la mort d'un nadó a Portocristo després d'abandonar-lo a un contenidor de fems dijous passat. Així ho ha decidit la titular del jutjat d'instrucció número 3 de Manacor aquest dilluns horabaixa, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), després de les declaracions dels tres acusats en seu judicial. La jutgessa els imputa inicialment un presumpte delicte d'assassinat a dos dels detinguts, mentre que la tercera –la germana de la mare– ha quedat en llibertat provisional amb mesures cautelars, retirada de passaport i amb compareixences periòdiques.

Precisament, aquest dilluns matí els investigadors del cas han comunicat a la premsa algunes de les principals troballes del cas, com ara que el nadó mort a Portocristo va néixer en un cotxe i que, poc després, el van abandonar –quan encara era viu, segons els primers indicis– a un contenidors de fems a només 500 metres de l'hospital. Així ho han exposat el cap regional d'operacions de les Illes Balears, Fernando Reboiras; el cap de comissaria local de Manacor, Gustavo Cervero, i el cap de Policia Local de Manacor, Manuel Prieto. 

Cal recordar que la Policia Nacional va detenir els tres implicats ahir diumenge, tres dies després que trobassin el cos del nadó a un contenidor a partir de la informació aportada per uns testimonis. Tal com ha avançat la policia aquest matí, la principal teoria és que el nadó estava viu quan el van abandonar, de manera els processats s'enfronten a un possible delicte d'assassinat. "Com que el nadó no es podia defensar, es considera traïdoria", ha argumentat el cap de la Policia Local.

Els tres processats tenien antecedents

Ara bé, el mateix Manuel Prieto ha advertit que els tres detinguts –que ja acumulaven antecedents– estan envoltats per "unes circumstàncies personals i familiars molt complicades", de les quals no ha volgut aportar detalls. Així mateix, el cap de la policia municipal de Manacor ha deixat anar que una de les hipòtesis amb què treballen és un possible "avortament irregular o forçat". Ara com ara, aquesta teoria encara no es pot contrastar, perquè els investigadors estan a l'espera dels resultats de l'autòpsia de la víctima.

El que sí que saben és que el nadó tenia un traumatisme, la qual cosa reforça la tesi que estava viu quan el van abandonar; que tenia unes 28 setmanes i que era una nina. "Dues amunt, dues avall", ha especificat Prieto. Així mateix, sobre els acusats, han apuntat que tots són d'origen espanyol, que la mare resideix a Son Servera i que té 40 anys, mentre que els altres dos –la germana i el cunyat– "alguns més". Quant al pare del nadó, el cap de la Policia Local ha afirmat que no està implicat en el presumpte delicte perquè en el moment dels fets "estava a la península, on es troba encara".

Una metgessa va aportar informació de la mare

D'altra banda, el cap del cos municipal ha fet una reconstrucció dels fets, partint de les declaracions dels testimonis fins al punt en què es troba la seva investigació. "Sembla que els tres detinguts anaven cap a l'hospital, perquè la mare es trobava malament i va cridar la germana i el cunyat. Però de camí, a 500 metres abans d'arribar, van decidir llençar-lo a un contenidor en lloc de deixar-lo a l'hospital", ha explicat Prieto. Quant a l'avís que van donar a l'112 alguns dels testimonis, l'agent ha relatat que "van veure com discutien" i que en el moment de llençar alguna cosa al contenidor, "van veure que els havia caigut una cosa que van identificar com una placenta i un cordó umbilical".

Entre les dades que van donar els testimonis, van aportar "unes característiques del vehicle", que van permetre més tard identificar-lo. "A través dels familiars, es va saber qui era la mare i el cotxe on podrien haver succeït els fets, on es va localitzar sang", ha afegit. Una altra de les claus per aconseguir localitzar en només 24 hores la mare va ser la col·laboració amb els centres hospitalaris. "Una doctora ens va cridar i va corroborar que hi havia una consulta sospitosa, les dades de la qual coincidien amb les dades que teníem de la mare", ha detallat l'agent municipal.

Vox demana convocar un minut de silenci al ple del Consell de Mallorca

Vox ha anunciat també aquest dilluns que ha sol·licitat convocar un minut de silenci al ple del Consell de Mallorca d'aquest dijous en memòria del nadó assassinat a Manacor. Per ara, el PP s'ha unit a la iniciativa de Vox, mentre que les altres encara no s'han posicionat. Segons el portaveu del partit d'extrema dreta al Consell insular, Toni Gili, "amb aquest minut de silenci volem honorar la memòria del nadó i mostrar als ciutadans que s'ha de condemnar tota mena de violència, la pateixin dones, homes, nins, grans... És el moment de posar el sentit comú per davant de la ideologia, i ara que Vox governa en diverses institucions podem fer molta més força".

stats