Cultura
Societat Successos 29/08/2023

Troben l'escultura de José Dávila cedida a Cort tirada en un solar de Calvià

L'Ajuntament ha anunciat que emprendrà accions legals contra l'empresa que l'havia de traslladar en cas que la responsabilitat sigui seva

ARA Balears
3 min
Escultura de José Dávila a Can Pastilla

PalmaEl tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, ha anunciat aquest dimarts que l’Ajuntament emprendrà "accions legals" contra l’empresa adjudicatària del contracte de trasllat i emmagatzematge de l’escultura Primitive Irruption, original de l’artista mexicà José Dávila, en cas que es demostri que va efectuar aquesta tasca "amb mala praxi i sense tenir en compte la seva obligació de protegir i preservar la integritat de la peça".

Així s’ha manifestat el regidor arran de l’aparició de l’escultura en uns terrenys situats al municipi de Calvià, un fet que Bonet ha estat el primer a "lamentar profundament" per, segons ha indicat, "la nefasta imatge que suposa per a Palma i el patrimoni cultural municipal". 

Al mateix temps, el tinent de batle ha assegurat que ha tingut coneixement de la localització de l’estàtua aquest mateix dimarts i ha avançat que ha donat l’ordre a l’equip de la Regidoria per tal de "disposar, com més aviat millor, de tota la informació referida a aquesta incidència i aclarir les raons per les quals l’escultura ha aparegut lluny de l’emplaçament on havia estat destinada", que havia de ser el taller de l’empresa contractada, situat al polígon de Son Castelló, a Palma. 

Cal recordar que la creació escultòrica Primitive Irruption, valorada en uns 120.000 euros, va ser lliurada a l’Ajuntament per part de la galeria privada Kewenig el passat 5 d’abril, coincidint amb el tram final de la legislatura passada. 

També fou aleshores quan l’anterior equip de govern va decidir ubicar l’obra al passeig de Can Pastilla, a la Platja de Palma. Aquesta localització va motivar una reclamació de Demarcació de Costes de les Illes Balears sol·licitant el trasllat immediat de l’escultura, atès que el punt escollit corresponia a un àrea pertanyent a l’àmbit competencial d’aquest organisme.

Al mateix temps, la ubicació de l’estàtua va donar lloc a l’elaboració de diferents atestats de la Policia Local a causa del risc que implicava per a la integritat física dels vianants de la zona. Ja en la legislatura actual, el departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, va acordar la retirada de la peça amb la intenció d’efectuar-ne el trasllat a una nova ubicació. 

A aquests efectes, Cort va signar un contracte amb l’empresa especialitzada Pradas-Art SL per 5.556,89 euros, on figurava l’obligació de l’adjudicatari de dur a terme el desmuntatge de l’escultura de José Dávila, el trasllat al taller, on el concessionari del servei assumia les tasques de guàrdia i custòdia de l’obra, i la futura instal·lació en un nou emplaçament.     

L’elecció d’aquesta empresa per dur a terme les tasques assignades en el contracte va partir de la recomanació efectuada directament a l’Ajuntament per part de la galeria Kewenig. De fet, va ser aquesta mateixa empresa la que, per indicació del govern municipal de la legislatura anterior, es va encarregar, seguint la petició de la galeria, de la col·locació de la peça a la seva ubicació inicial a la Platja de Palma.

La retirada de l’escultura des d’aquest punt va tenir lloc el 24 de juliol, amb la supervisió de tècnics municipals experts en patrimoni. Ara, en paraules del tinent de batle de Cultura, “la principal preocupació de l’equip de govern és saber per què l’escultura ha aparegut en uns terrenys de Calvià en comptes d’haver estat traslladada i custodiada al taller de l’empresa que havia assumit aquest servei”.

Finalment, cal remarcar que, una vegada coneguts els fets, una de les prioritats de l’àrea municipal de Cultura ha estat contactar amb l’autor de l’obra, que resideix a Mèxic, i també amb la galeria Kewenig.

stats