Successos

La història de l'assassinat del jove francès enamorat d'una prostituta que s'ha resolt 20 anys després

Els Mossos detenen a Catalunya els dos autors d'un assassinat a Nancy el 2003

4 min

BarcelonaHavien aconseguit una nova vida a base de mentides i d'ocultar el passat tacat de sang. Tenien una dona que no sabia qui era en realitat el seu marit. I uns fills que desconeixien els antecedents del seu pare. Aquesta història comença l'any 2003 a Nancy (França) i s'acaba aquest any a Catalunya. I l'inici és el d'una història d'amor amb un final tràgic: un noi de 29 anys es va enamorar d'una prostituta de Nancy i va intentar que ella i una amiga deixessin el prostíbul per escapar-se junts. Quan els controladors del bordell, Vasile Ostas i el seu nebot Cristian Rad, ho van saber, van agafar el noi i el van apallissar fins a matar-lo amb uns bats de beisbol. Els assassins van acarnissar-se fins a tal punt amb la víctima que el forense va donar per fet que els orificis al cap que presentava el cos podien ser d'un tret. El cadàver del noi el van transportar amb cotxe fins a una zona boscosa de Grondeville, on el van deixar abandonat.

La policia francesa va aconseguir vincular el tiet i el nebot, d'origen romanès, amb el crim, però no hi havia rastre d'ells ni del cotxe. El 2011 els van condemnar (sense ser ells al judici) a 30 i 26 anys de presó. La justícia francesa va emetre dues ordres de detenció europees per a Ostas i Rad. Si les haguessin emès una mica abans, el crim del noi s'hauria resolt el 2004, quan un dels homes va segrestar tres dies una prostituta a Barcelona i la va agredir sexualment. O el 2008, quan el mateix home el van detenir per anar begut. Llavors, els Mossos d'Esquadra ja li van agafar les empremtes i van revisar el seu document d'identitat, però no van donar cap resultat sospitós.

El document d'identitat, de fet, era fals. Sobre el paper, era un home de nacionalitat croata sense antecedents a Catalunya. En realitat, era un dels autors del crim de Grondeville. Concretament, el tiet, Vasile Ostas. Els Mossos no en van saber res més fins l'any passat, quan la Unitat Central d'Homicidis de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos va començar a investigar l'assassinat d'una prostituta a Catalunya que havia passat feia anys i no s'havia aconseguit resoldre. Tot apunta que es tracta d'un assassinat d'una prostituta a Malgrat de Mar que també es remunta al 2003. Molt a prop de l'escena del crim van identificar aquest home suposadament croat que en el seu moment ningú va investigar i que ara els Mossos van considerar sospitós. Van demanar-ne els antecedents a diverses policies europees. "Tenia antecedents a Romania per falsificació d'identitat i homicidi imprudent. I a Bèlgica per robatoris", explica el sotsinspector Manel Novoa, cap de la Unitat Central d'Homicidis. La resposta que va ser realment reveladora va ser la de la policia francesa: tenia les mateixes empremtes que un home amb una ordre de detenció activa des del 2011 per l'assassinat de Grondeville de l'any 2003.

Amb els mesos, els Mossos van descartar que aquest home tingués res a veure amb l'assassinat de la prostituta a Catalunya, però el van començar a investigar pel crim a França. El cotxe amb el qual van transportar el cadàver del noi va ser el que va conduir els Mossos al segon autor de l'assassinat, el nebot. La policia va descobrir que aquest cotxe havia passat diverses vegades de mans a base de comprar-lo i recomprar-lo. Sobretot, els intercanvis van ser entre la dona de l'oncle i un altre home d'origen croat que en realitat era el nebot, Cristian Rad. Tenir-los a tots dos situats va permetre a la policia reconstruir les seves vides des de l'assassinat de Grondeville.

Denúncies creuades

"Quan van arribar després de l'assassinat es van dedicar a la mateixa activitat: la prostitució", ha explicat Novoa. Van fer de controladors de diversos bordells. Un dels locals, precisament, és on van matar la prostituta. Amb els anys van veure que les seves cares sortien als mitjans de comunicació francesos i amb el judici a tocar van decidir passar a l'anonimat. De fet, es van arribar a barallar entre ells: el 2010 es van denunciar mútuament per un deute econòmic. Això va significar el trencament entre els dos i es van deixar de veure.

Cadascú va construir la seva pròpia vida. Un a Segur de Calafell i l'altre al Prat de Llobregat. Van conèixer dues dones, una d'espanyola i l'altra romanesa, i van tenir fills. Però cadascú ho portava a la seva manera. El nebot, el més jove, va aprofitar que sabia diversos idiomes per aconseguir feines de conserge a hotels. Ara, de fet, treballava en un establiment de luxe a Barcelona. No va dir absolutament res a la família, que pensava que era un immigrant croat que havia aconseguit guanyar-se la vida a Catalunya. El tiet, en canvi, no treballava i sortia poc de casa. Quan ho feia, portava la cara tapada i sempre vigilava que no el seguissin. De fet, tenia càmeres a les finestres de casa i un mòbil enganxat a l'espiell per gravar tota l'estona el passadís. Quan sortia de casa, gravava amb el mòbil les matrícules de tots els cotxes que hi havia aparcats per controlar qui passava pel seu barri. De fet, havia tingut més d'un enfrontament violent amb algun veí.

Violència i penediment

La seva dona era conscient que el seu marit feia coses estranyes, però ell li havia explicat que tenia alguns antecedents i per això vigilava tant. No li havia confessat, però, que era un assassí. Va costar confirmar que era ell perquè anava sempre tapat, però finalment a principis d'agost els Mossos el van detenir. Van aprofitar que sortia de casa amb bicicleta i el Grup Especial d'Intervenció (GEI) el va interceptar. Hi van anar els GEI perquè la policia sospitava que aniria armat, i així va ser: portava una navalla de 23 centímetres. La detenció del seu nebot va ser completament diferent. No es va resistir i fins i tot va dir: "Per fi podré dormir tranquil després de tants anys". Estava penedit d'un crim que va cometre quan només tenia 19 anys. Va explicar que no podia aguantar més temps amagant el seu passat a la seva família.

Al pàrquing del seu tiet els Mossos hi van trobar una sorpresa: a sota d'una lona protegida amb diverses trampes hi havia el mateix vehicle amb el qual havien transportat el jove francès que es va enamorar d'una prostituta. L'havia guardat tot aquest temps, protegit perquè ningú aixequés la lona. Ara, tiet i nebot ja són en una presó francesa. Però la història no s'acaba aquí. La Unitat Central d'Homicidis, que es dedica a investigar els crims més complexos que no s'han aconseguit resoldre, encara intenta esbrinar qui va matar aquella prostituta que va conduir a la resolució del crim a França.

stats