Abús de poder

El guia espiritual que lligava nois mig nus amb brides per "redimir-los"

Diversos testimonis relaten com l’expresident del Valldoreix FC vexava joves que havia conegut en clubs juvenils de l’Opus Dei

4 min
Instal·lacions del Valldoreix FC, a Sant Cugat del Valles

BarcelonaEls va lligar amb brides a una taula. Amb el tors nu, tapats amb una tovallola petita i només calçotets. Duien un antifaç i no veien res. Només sentien les pessigolles que ell els feia per tot el cos. J.G. era president d’un club de futbol, el Valldoreix, i guia espiritual dels nois. Els havia conegut en clubs juvenils de l’Opus Dei, a Barcelona i Sant Cugat, i s’havia apropat a ells per ajudar-los, ja que travessaven moments difícils.

Aquests fets van passar fa més d’una dècada. Però entre el 2017 i el 2021, un jugador del Valldoreix es va trobar en una situació similar; no va arribar fins a l’extrem de les brides, però va decidir denunciar-ho als Mossos. Quan es van assabentar que havia tornat a passar, dos dels nois que ho van patir fa una dècada també ho van denunciar. Tanmateix, no va servir de res. Tot es va arxivar. Els dos primers casos perquè havien prescrit, l’últim perquè el jutge considera que no hi ha delicte penal. El despatx Nèmesi Advocades que porta el cas ho recorrerà.

El club l’aparta immediatament

La denúncia la van posar el febrer del 2023. El 28 d’aquell mes el club feia un comunicat per informar les famílies que seguint el "protocol pertinent" havien pres la decisió de "prescindir" del president de l’entitat "a conseqüència de les denúncies rebudes a títol personal per fets esdevinguts en el passat". Tres membres de la junta li van comunicar que havia de plegar i J.G. va fer-ho sense oposar resistència. Una setmana abans l’entitat va activar el protocol i, des de llavors, quatre exjugadors més van comunicar al club que havien patit situacions vexatòries amb J.G.: dos eren menors quan van passar els fets; dos, adults.

Però a mesura que avançava la investigació policial i el cas arribava als jutjats, l’home va veure que podia tancar-se sense cap condemna contra ell i la seva actitud va canviar. El clima al club es va enrarir. Lluita de poder. Gent posicionada a un costat i a l’altre.

Guia espiritual

En realitat, però, el cas va esclatar molts anys abans. Un dels nois va conèixer J.G. a un club de Barcelona vinculat a l’Opus. Al cap d’uns anys es van retrobar a Valldoreix i l’home, que era numerari, es va oferir a ajudar-lo perquè el jove passava per un mal moment. Li va fer de guia espiritual. J.G. es guanyava la confiança dels nois, els escoltava, els pagava roba, sortides a esquiar a la casa que tenia als Pirineus, els convidava a sopar o fins i tot els donava feina a la seva empresa. I després els exigia confiança cega i els demanava proves d’obediència. Demostrar que eren capaços de tot per millorar. "Em va anul·lar completament", diu un dels denunciants. "Va aprofitar-se de la meva vulnerabilitat, tenia un conflicte amb els pares i un problema d’abús greu d’alcohol", relata un altre dels nois. Quan portaven uns mesos de guia espiritual i ells s’havien obert en canal, J.G. els exigia fer un pas més per demostrar que estaven disposats a canviar.

El primer "ritual d’iniciació" era treure-li les sabates i els mitjons. Res més. Com "Jesús quan va netejar els peus als seus deixebles", els deia quan se’l miraven estranyats. Però cada dia anava a més. Netejar-li els peus. Posar el cap entre els seus peus i estar-se així durant una bona estona. Fer un petó als peus. Un massatge. I tot això enmig de les converses espirituals. "Has de ser el meu esclau", els deia. L’home els duia a la seva empresa, amb l’excusa que s’havia deixat alguna cosa, i els feia treure la samarreta, posar-se un antifaç i col·locar el cap entre els seus peus. El següent dia, el mateix, aquesta vegada només amb calçotets i tapats amb una tovallola. I al següent amb una tovallola més petita. Va ser quan els va lligar a la taula amb les brides i els va fer pessigolles per tot el cos. Tres testimonis relaten el mateix. "Va apropar-se a zones perilloses, sense tocar explícitament", recorda un dels denunciants.

Els nois, que havien conegut J.G. quan eren menors, se'n van anar apartant. No obstant això, quan ell va intentar reprendre les trobades amb un dels joves, aquest va acabar explicant a la seva família el que havia passat. Va ser el detonant perquè tot esclatés. Dues de les víctimes van relatar al responsable de la residència de numeraris de l’Opus on vivia J.G. el que havia passat. Això, conjuntament amb els costums i horaris que mantenia, van fer que el convidessin a marxar de la residència. Ell mateix va acabar abandonant l’Opus Dei.

Manipulació

En la seva investigació, els Mossos van determinar que J.G. manipulava els joves amb l’excusa de voler-los ajudar, una manipulació que es basava en culpabilitzar-los de la situació que estaven vivint i oferir-los la possibilitat d’obtenir "el perdó" o "la redempció" si obeïen i feien el que els demanava. "És un manipulador, m’ha marcat durant molt de temps el que va fer, perquè no he sigut capaç ni d’explicar-ho als pares ni als germans", relata un dels nois que no han denunciat. Les víctimes sospiten que al primer club juvenil, on anaven menors, ja van passar coses similars i se’l va apartar. També tenen clar que hi ha molts més casos com els seus.

"Fa deu anys vaig callar i per culpa de callar tinc cert grau de responsabilitat perquè ha continuat passant", lamenta un dels nois. Un sentiment que comparteixen tots els testimonis amb els quals ha parlat l’ARA durant els últims mesos. Tots ells tenen clar que J.G. no representa ni l’Opus ni el Valldoreix FC, i que aquesta persona no pot estar en contacte ni amb menors ni amb joves.

Quan els Mossos d’Esquadra van investigar els actes "humiliants i vexatoris" de J.G. cap a les víctimes van concloure que no hi havia agressions sexuals, però que no es podia descartar una "voluntat lasciva" per part de l’home. "No sé si buscava alguna cosa de caràcter sexual, crec que era una qüestió d’ego, de sentir-se que ens podia humiliar, que tenia gent que mataria per ell", resumeix una de les víctimes. J.G. ha evitat respondre a l'ARA.

Investigació

Si coneixes alguna història la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats