Successos

Triple alerta pel foc: controlats els incendis de Collbató, Mont-roig i el Perelló

Els Bombers demanen prudència davant les altes temperatures i el vent

3 min
L'incendi del Perelló vist des d'un helicòpter.

Tarragona / BarcelonaTres incendis estan fent anar de bòlit els Bombers de la Generalitat aquest dimarts. El primer, ja controlat, s'ha declarat a Mont-roig del Camp al matí. Poques hores després, al migdia, han hagut d'atacar un nou foc al Perelló, que també ja està controlat. Minuts més tard d'anunciar que aquest incendi ja no preocupava, se n'ha declarat un altre a Collbató, molt a prop de l'A-2, que ja està oberta en els dos sentits de la marxa. Hi han estat treballant 19 dotacions terrestres i vuit mitjans aeris, i el foc ha progressat "lentament", segons els Bombers, fet que ha permès que abans de les 19 h donessin per estabilitzat el foc i que a les 22:30 h ja estigués controlat.

Tant a Mont-roig del Camp com al Perelló els focs han obligat a confinar diverses urbanitzacions, que ja han tornat a la normalitat. A les quatre de la tarda, els Bombers han donat per estabilitzat el del Perelló i s'hi han quedat una quarentena de dotacions per remullar el terreny afectat, d'unes 25 hectàrees. Es tracta d'un incendi que ha cremat en una zona de vegetació i conreus abandonats amb una intensitat alta a causa del vent de mestral. El foc ha fet alguns focus secundaris i ha saltat en algunes zones de conreu, fet que ha provocat l'ordre de confinament preventiu, però els mateixos camps conreats i l'actuació dels Bombers han frenat el seu avanç.

Zona on crema l'incendi del Perelló

Els Agents Rurals encara no n'han pogut identificar les causes. L'inspector dels Bombers Ricard Expósito ha detallat que no hi ha hagut cap ferit. El foc ha cremat sis autocaravanes abandonades i ha afectat lleugerament alguna casa, però no hi ha hagut més afectacions. Sí que tres famílies han marxat voluntàriament de casa seva i han anat a refugiar-se al nucli del Perelló. Segons fonts dels Bombers, el terreny cremat és de vegetació forestal i està envoltat per un mosaic de conreus (que poden actuar de tallafocs) i això ha evitat la propagació del foc. Els principals factors en contra han sigut el vent, la sequera i la calor intensa. De fet, la zona del Perelló aquest dimarts tenia un perill molt alt d'incendi, segons el mapa que faciliten cada matí els Agents Rurals. "Era el primer dia de risc veritable", ha afegit Expósito, i ha avisat que els pròxims quatre dies el vent de mestral continuarà bufant.

El foc del Perelló ha començat a cremar al migdia, quan el dia semblava que donava una treva als Bombers, que des de les deu del matí lluitaven contra les flames (ara ja sota control) declarades a Mont-roig del Camp, a tocar de l'autovia A-7. La proximitat de les flames amb les urbanitzacions de Miami Platja i Costa Zafir ha obligat a confinar una part dels veïns. Aquest foc ha sigut, segons Expósito, el que ha preocupat més els Bombers per la densitat de població de la zona i la quantitat de cases i urbanitzacions que podia afectar. El del Perelló, en canvi, tenia menys risc i el vent el conduïa cap al mar.

La columna de fum que ha provocat l'incendi del Perelló.

En aquesta època de l'any, la població d'aquestes zones creix molt. El confinament s'ha decretat no tant per motius de seguretat com per evitar que els veïns patissin el fum i facilitar la mobilitat dels bombers. Cap a les 11.30  h, després de tenir el foc estabilitzat, Protecció Civil ha anunciat que s'aixecava el confinament i els veïns han pogut tornar a casa seva. A les 13.37  h, els Bombers han donat per controlat l'incendi de Mont-Roig del Camp. Ara, estan remullant la zona per evitar focus secundaris. El foc ha afectat uns matolls propers a l'autovia A-7 i això ha obligat els Mossos d'Esquadra a tallar el tram afectat i desviar el trànsit per l'N-340.

L'incendi s'ha originat quan ha començat a cremar un tractor. Els bombers han pogut apagar les flames ràpidament, però no han pogut evitar que s'estenguessin per un camp proper. Es tracta d'un tram de vegetació forestal, principalment matolls i algun arbre, a tocar de Mont-Roig del Camp, als afores de la urbanització el Casalot, i ha saltat en alguns punts com el quilòmetre 1.131 de l'A7. Les flames també han obligat a tallar durant una estona el tram de la línia de Rodalies R16 entre l'Hospitalet de l'Infant i Rifà, que ja està reobert. La d'avui és una jornada que preocupa els Bombers per la calor i el vent. De fet, Protecció Civil ha activat el Procicat per un episodi de calor intensa aquest dimarts.

stats