Salut Pública
Societat Successos 31/05/2023

Deu detinguts per vendre viagres i condons fraudulents a prostitutes per Whatsapp

El grup, establert a Badalona, comercialitzava productes, sense passar pels controls mèdics i de seguretat, arreu de l'Estat, Itàlia i Polònia

2 min
Els diners trobats en un dels domicilis on operava el grup.

BarcelonaBuscaven i contactaven amb prostitutes a través d'aplicacions de missatgeria instantània com Whatsapp per oferir-los preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil, tipus Viagra. Tots els productes eren importats de la Xina, el Japó, l'Índia i els Estats Units i, en el cas dels fàrmacs contra la impotència, es venien sense prescripció. A més, cap s'havia sotmès als estrictes controls de qualitat i seguretat que s'exigeixen per poder-los comercialitzar i, per tant, el seu ús suposava un "important perill per a la salut pública". Ara la Policia Nacional ha detingut deu persones a Badalona i l'Hospitalet de Llobregat i ha desarticulat aquest grup, que treballava d'una manera molt hermètica a tot Espanya, però també a Polònia i Itàlia, sense aixecar sospites. Els agents van intervenir 50 dispositius electrònics, 20.000 preservatius falsificats, milers d'unitats fraudulentes de tres tipus de medicaments contra la impotència i 15.525 euros en efectiu. De moment, no se sap quants clients s'haurien vist afectats per aquest frau.

L'operació policial, batejada com a Caputxa, va començar per la queixa d'una clienta, que havia comprat una capsa de preservatius i s'havia adonat que els condons eren "de mala qualitat". L'empresa de paqueteria que li havia entregat la comanda va posar en coneixement de la Policia Nacional les deficiències i la Unitat Central de Ciberdelinqüència va començar a estirar el fil. Funcionaven com una empresa d'importació, distribució i venda al públic, però anonimitzaven les connexions a internet i als navegadors per passar desapercebuts a la dark web. Els agents van poder acreditar l'existència de "moltíssims compradors" arreu de l'Estat, la majoria dones que es dedicaven a la prostitució, que confirmaven que havien adquirit els productes a través d'ofertes per mitjà de diverses plataformes de missatgeria instantània.

Així va ser l'escorcoll i la detenció del grup que venia condons i viagres de forma fraudulenta.

Les víctimes van enviar els productes a la policia i aquests, al seu torn, a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i a la presumpta empresa distribuïdora. Els perits de l'AEMPS va concloure que els preservatius no complien els requisits per ser venuts a Espanya i, per tant, "no es podia assegurar que oferissin un nivell de protecció adient". Per la seva banda, la distribuïdora va negar haver fabricat els condons en qüestió i va assegurar que es tractava "d'una clara falsificació del producte": la data de caducitat no es corresponia amb el número del lot, els condons tenien les vores deficients i els paquets portaven una tipografia diferent de la de la marca original.

A finals d'abril els agents van identificar un sospitós i van fer dos registres domiciliaris a Badalona, on vivien els principals investigats, tots ells d'origen xinès, i l'Hospitalet de Llobregat. Al domicili de Badalona, a més d'una ingent quantitat de preservatius de diferents marques i medicaments contra la disfunció erèctil, van localitzar nombrosos dispositius informàtics que van evidenciar l'enorme professionalització i l'especialització de l'activitat delictiva desenvolupada. Entre aquests dispositius, van intervenir 22 telèfons mòbils connectats i vinculats a equips des dels quals es gestionaven, de manera optimitzada, clients i vendes. També van localitzar una pàgina web administrada pel principal investigat on s'oferia un medicament contra la disfunció erèctil idèntic al trobat al registre del seu domicili.

stats