Estafes
Societat Successos 08/12/2023

Detenen sis persones per estafar 1,5 milions d'euros a unes 60 persones a les Balears

El grup el formaven dues persones menors i quatre majors d'edat, que han ingressat a presó provisional

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'un agent de la Guàrdia Civil, d'esquena, al costat d'un vehicle oficial.

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona sis persones que formaven una organització especialitzada en les estafes telefòniques i que han afectat prop de 60 persones a les Balears en operacions que haurien acumulat 1,5 milions d'euros. Els detinguts són sis persones d'entre 16 i 22 anys, dues de les quals són menors d'edat, mentre que els quatre majors d'edat han ingressat a presó provisional.

Segons ha recollit Europa Press, a les Illes s'han rebut enguany diverses denúncies que han posat en alerta l'Equip de Delictes Tecnològics de la Guàrdia Civil a l'Arxipèlag, que va començar a investigar les estafes, que es duien a terme mitjançant tècniques com smishing, que consisteix a enviar un SMS a un usuari simulant ser una entitat legítima (un banc o una institució pública) per poder robar informació privada o fer un càrrec econòmic, a més d'una nova tècnica coneguda com a spoof telefònic. Aquesta forma d'estafa consisteix que els detinguts aconseguien suplantar el número de telèfon real de la sucursal bancària, cridant els perjudicats, a qui alertaven de les operacions fraudulentes al seu compte i els sol·licitaven els codis de seguretat que acabaven de rebre per SMS per a la falsa anul·lació d'aquestes operacions. D'aquesta manera, podien dur a terme l'engany i l'estafa.

Així mateix, quan els ciberdelinqüents no aconseguien dur a terme l'operació, continuaven suplantant les víctimes mitjançant trucades a les entitats bancàries per fer transferències de doblers, en una altra modalitat d'estafa coneguda com a vishing.

A banda dels afectats a les Balears, la Guàrdia Civil té constància de més perjudicats en altres províncies. Durant la investigació, els especialistes varen aconseguir bloquejar transaccions fraudulentes per valor de 200.000 euros, doblers que varen poder tornar als comptes dels usuaris afectats. A més, en els escorcolls domiciliaris varen requisar dispositius electrònics i altres elements clau, des d'on operaven els autors. També s'ha requisat un vehicle d'alta gamma valorat en 50.000 euros que havia estat pagat en criptomonedes pel líder de l'organització. La investigació continua oberta i no es descarta que hi pugui haver més detencions.

stats