Terrorisme
Societat Successos 30/11/2023

Detenen un menor a les Balears per difondre missatges d'adoctrinament gihadista

Compartia material propagandístic mitjançant plataformes de comunicació de videojocs

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'un agent de la Guàrdia Civil.

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut a les Balears i a Càceres dos menors, de 15 i 16 anys, per un presumpte delicte de terrorisme, concretament per la difusió de material propagandístic de l'organització terrorista de l'Estat Islàmic (Daesh), amb què incitaven a la captació i a la comissió d'atemptats, mitjançant plataformes de comunicació de videojocs. Segons ha recollit Europa Press, l'operació ha estat dirigida per la Fiscalia de Menors i el Jutjat Central de Menors de l'Audiència Nacional, que va començar arran d'una investigació que ha permès determinar que, a banda d'autoadoctrinar-se, els dos menors exercien una activitat de col·laboració amb l'estratègia dissenyada per l'organització terrorista de Daesh.

Les detencions varen tenir lloc el passat 28 de novembre a Palma i a Plasència (Càceres) i, després de passar a disposició judicial, s'ha decretat l'internament en règim tancat per als dos menors. Arran de la investigació, els agents també varen poder constatar que els detinguts varen passar de consumir i difondre material terrorista en línia a convertir-se en "actors autònoms i descentralitzats en crear entitats mediàtiques pròpies de contingut terrorista de tall gihadista". Aquestes entitats eren identificables per un logo que emulava el Daesh.

A banda de l'administració de perfils en xarxes socials utilitzades per menors d'edat, la Guàrdia Civil ha destacat que s'ha detectat la utilització de servidors en plataformes per a comunicacions en el món dels videojocs, amb la finalitat de fer-los servir per a l'adoctrinament terrorista de tercers. Entre els materials difosos pels menors, destaca el jurament de fidelitat fet per l'autor de l'atac terrorista que va tenir lloc a Brussel·les el passat 16 d'octubre, en què varen morir dues persones.

Actualment, tant a Espanya com a la resta d'Europa, s'ha detectat un augment de les investigacions sobre menors d'edat en el context del terrorisme gihadista, que "constitueix la nova realitat dels 'nadius digitals' radicalitzats, un dels fenòmens emergents a escala mundial en l'àmbit del gihadisme", subratlla la Guàrdia Civil.

stats