Avui coneixem...
Societat 23/01/2023

“Amb les xarxes demostr que una religiosa pot estar a prop de la gent”

Avui coneixem la professora i tiktoker Xiskya Valladares

2 min
La professora i tiktoker Xiskya Valladares

Palma39.000 seguidors a Instagram, 75.000 a Twitter i 700.000 a TikTok. Xiskya Valladares, a banda de ser professora en el grau de Periodisme al Centre d’Estudis Superiors Alberta Giménez (CESAG), manté una comunitat de seguidors a les xarxes socials des de fa molts anys. Confessa que sempre ha seguit totes les tendències tecnològiques, “i pot xocar que una persona religiosa sigui així”. Fa 11 anys que viu a Mallorca, on compagina la docència, la vida religiosa i les xarxes socials.

Vocació periodística. Valladares va néixer a Nicaragua, a l’Amèrica Central, i va viure de ben a prop la guerra sandinista que va enderrocar la dictadura de la família Somoza el 1979. És a partir d’aquí, amb 12 anys, quan es començà a interessar pel periodisme. “Veia com els reporters de guerra relataven el conflicte i m’encantava”, explica. Així, després de finalitzar els estudis de Filologia Hispànica, va fer un màster en Direcció de Centres Educatius, un en Periodisme i un doctorat en Comunicació Audiovisual.

De Nicaragua a Mallorca. Va viure al seu país natal fins que va acabar el Batxillerat, amb un breu pas pel mig per París, i a 18 anys va fer les maletes per anar a Barcelona per iniciar els estudis universitaris. Després de residir també a Madrid, va arribar a Mallorca el 2011 per començar a fer classes en el grau de Periodisme del CESAG. Actualment, a banda del seu lloc de docent, també és la directora de comunicació del centre, i la cap d’estratègia i innovació.

La docència i la religió. “En el meu col·legi, a Nicaragua, estava en un moviment juvenil, i m’agradava com es vivia la fe, així que vaig decidir fer-ho per a tota la vida”, afirma Valladares. La vocació per la docència va ser posterior, i intenta conjugar els dos mons. “No predic res”, destaca. Així i tot, explica que el fet de ser professora fa que els alumnes tinguin una visió de la vida religiosa diferent. “Al principi pot espantar tenir una monja de professora, però per la meva manera de ser faig que s’oblidin de l’hàbit”, subratlla.

El món de les xarxes socials. Valladares sempre ha estat en contacte amb la tecnologia. “He estat en tot”, relata. Quan no existien les xarxes socials ja tenia un blog –Fotopalabra– a la pàgina web Fotolog, on compartia imatges que “transmetien un missatge”, i va ser la seva comunitat de seguidors la que li va demanar traslladar-se a Facebook. En el 2006 va arribar a Twitter, el mateix any que es va fundar. De fet, un periodista illenc la va sobrenomenar ‘la monja tuitera’, i ella ja s’ha autodenominat així. “El millor és que molts dels seguidors, que són de tot el món, són nins i joves, amb els quals també he jugat a diversos jocs a través de Twitch”, declara. Així i tot, no comparteix el mateix contingut a totes bandes. Mentre que a Twitter comenta més l’actualitat –“intent que no sigui de política”–, a TikTok resol dubtes que li plantegen de temes religiosos, i a Instagram publica fotografies, “el meu hobbie”. L’objectiu, amb tot això, assegura, és “ser jo mateixa, contagiar la meva forma de vida i mostrar que essent religiosa es pot estar a prop de la gent”.

stats