La xarxa d'aigua d'Eivissa perd cinc milions de litres l'any

Aliança per l'Aigua d'Eivissa i Formentera ha exigit solucions "urgents" per posar fi a la "crisi hídrica"

La xarxa d'aigua de l'illa d'Eivissa constata pèrdues per fuites equivalents a la producció anual de la dessaladora de Santa Eulària, "la qual cosa suposa la pèrdua d'uns cinc milions de litres", segons ha informat aquest dilluns en un comunicat l'Aliança per l'Aigua d'Eivissa i Formentera.

La xifra, segons el col·lectiu, és "insostenible" a causa de la "crisi hídrica" en la qual es troben les Pitiüses. Per a això, l'Aliança insta a optimitzar el rendiment de la xarxa de proveïment per aconseguir "millorar" el cicle integral de l'aigua i reclama a les institucions que hi destinin els recursos "necessaris" per finalitzar les infraestructures hidràuliques amb caràcter "urgent".

En aquest sentit, l'associació demana que s'agilitin els tràmits de manera "inexcusable" atesa l'"emergència ambiental" en la qual es troben les Pitiüses. En el comunicat, l'Aliança per l'Aigua insisteix en el "deficient" sanejament de les depuradores de l'illa d'Eivissa i destaquen la paralització de les obres de construcció de la planta de sa Coma o la de Portinatx, l'adjudicació de la qual continua a l'espera "cinc anys després de l'inici de la seva tramitació".

La salinitat de les aigües de la bassa de sa Rota, a Formentera, o la construcció del tanc de tempestes a Vila, que encara no s'ha posat en marxa, són uns altres assumptes que des de l'aliança titllen de "negatius". Per contra, entre els punts "positius" aconseguits l'any passat, el col·lectiu destaca el Pacte per l'Aigua i l'adhesió de tots els partits polítics o l'acord amb ajuntaments i el Consell d'Eivissa per redactar una ordenança d'estalvi d'aigua.

Així mateix, destaquen la reunió de la Junta Insular de l'Aigua en el Consell d'Eivissa i, un dia més tard, el de Formentera: "Es tractava de les primeres juntesinsulars del Pla hidrològic de les Illes Balears 2021-2027", han precisat.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF