VIOLÈNCIA MASCLISTA

La violència vicària que s'amaga darrere de l'assassinat de les nenes de Tenerife

Les empremtes confirmen que el cos localitzat al fons del mar és el de l'Olivia, la germana gran

M. R.
3 min
Una imatge d'arxiu del vaixell oceanogràfic que va localitzar dijous el cos de la petita Olivia, de sis anys, a mil metres de profunditat

BacelonaDesprés de quaranta dies de recerca, el fatal desenllaç del cas de l'Anna i l'Olivia, les dues nenes d'un i sis anys assassinades a Tenerife, ha commocionat la societat i ha posat de nou el focus en una de les formes de violència masclista més desconegudes però no menys freqüents, la violència vicària, en la qual l'agressor utilitza els fills per fer mal a la parella. El vaixell oceanogràfic que es va incorporar fa una setmana a la recerca per mar de les nenes va localitzar aquest dijous un dels cossos a mil metres de profunditat. Segons l'agència Efe, les empremtes han confirmat aquest divendres que es tracta de les restes de l'Olivia, la germana de sis anys. Inicialment els investigadors tenien totes les hipòtesis sobre la taula, començant per la possibilitat que el pare hagués segrestat les petites i se les hagués emportat amb ell a l'estranger, però tots els indicis que ha anat recollint la Guàrdia Civil han conduït els investigadors fins a un desenllaç fatal al mar.

Ara els esforços se centren en recuperar el cos de l'Anna i localitzar el del pare. Tot apunta que l'home va matar les filles i es va desfer dels cossos mar endins abans de treure's la vida. El 27 d'abril les nenes passaven la tarda amb el pare –els dos progenitors es van separar fa un any– a la finca de l'home, que les havia de tornar a portar al domicili matern a les nou de la nit. Però ja no les van tornar a veure. Unes càmeres de seguretat del port de Güímar van captar el pare, tot sol, carregant diverses bosses a la llanxa que tenia amarrada a la seva propietat. Segons els investigadors, l'home va fer dos viatges mar endins i del segon ja no en va tornar. El senyal del seu telèfon mòbil es va perdre de sobte a una milla de distància del port i l'embarcació va aparèixer l'endemà buida i a la deriva. Aquest és el punt on s'han centrat tots els esforços de la recerca i on finalment el vaixell oceanogràfic equipat amb un robot submarí va aconseguir localitzar el cos de l'Olivia a mil metres de profunditat. Segons fonts de la investigació consultades per Europa Press, estava dins d'una bossa lligada amb una cadena a l'àncora de la llanxa del pare. El dia abans ja s'havia localitzat a la mateixa profunditat una funda nòrdica i una bombona d'oxigen que l'home també podria haver utilitzat per desfer-se dels cossos.

Una quarantena de víctimes des del 2013

Segons les dades del ministeri de l'Interior, 39 menors han mort en un assassinat masclista des del 2013 a Espanya, sense comptabilitzar encara el cas de les nenes de Tenerife. En 36 dels casos analitzats per la delegació del govern espanyol contra la violència masclista, el botxí de les criatures era el seu pare biològic.

El progenitor de l'Anna i l'Olivia havia amenaçat diverses vegades la mare de les nenes dient que se les emportaria i que no les tornaria a veure mai més. La parella s'havia separat un any abans i la mare havia començat una nova relació amb un altre home. Tot i les amenaces, la mare de les nenes no havia denunciat l'exparella fins al dia de la desaparició. Un patró que es repeteix en l'estadística del ministeri: només en el cas de 13 dels 39 menors assassinats en els últims vuit anys hi havia una denúncia prèvia per maltractaments o amenaces.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha solidaritzat amb les concentracions feministes d'aquest vespre en contra de l'allau de casos de violència de gènere i, en concret, també pel crim de les menors de Tenerife. Des de Costa Rica, ha lamentat que Vox i el PP hagin "banalitzat" i "frivolitzat" amb les lleis de violència de gènere.

Una menor de 17 anys, assassinada pel seu exnòvio a Sevilla

En les últimes hores s'ha resolt el cas d'una altra menor de 17 anys a Estepa (Sevilla), desapareguda el 3 de juny. L'exparella de la noia ha confessat que la va assassinar i va esquarterar el cos, per desfer-se'n. La parella tenia un fill de quatre mesos. Segons l'agència Efe, l'entorn de la víctima apunta que la jove era víctima de maltractaments per part de l'assassí confés, però que no es va atrevir a denunciar-los. Es tracta de la divuitena víctima de la violència masclista a Espanya des de principi del 2021.

stats