Una dona violada a Espanya cada vuit hores

Més d'un miler de dones són violades cada any a l'Estat des de 2009, segons el ministeri de l'Interior

Més d'un miler de dones són violades cada any a Espanya des d'almenys 2009, quan el ministeri de l'Interior va començar a recopilar l'estadística d'agressions sexuals, tal com demana la Unió Europea. Des de llavors, s'han registrat més de 8.200 agressions sexuals amb penetració. O el que és el mateix: tres al dia, una cada vuit hores.

Les dades del ministeri indiquen que el 2009 es van registrar 1.304 violacions; el 2010, 1.177, i el 2011 van ascendir a 1.513, la xifra més elevada de la sèrie. Un any després es van denunciar 1.280 agressions sexuals amb penetració, el 2013 van ser 1.298, i un total de 1.239 l'any 2014.

L'any passat se'n van registrar com a mínim 1.127, segons les xifres que va proporcionar el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, durant la presentació del balanç de criminalitat al mes de febrer. En aquella compareixença va reconèixer que aquest fenomen "requereix un protocol específic" i va afirmar que el seu departament estava "treballant en aquest àmbit".

Només aquest cap de setmana a Pamplona durant els 'sanfermines',  s'han denunciat vuit agressions sexuals i tres d'elles són violacions. Per a la presidenta de l'Observatori de Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, María Ángeles Carmona, cal "un tractament integral d'aquest problema amb especialització dels operadors i intervenció coordinada de totes les institucions, incloses les judicials, policials, sanitàries, educatives i de mitjans de comunicació per evitar casos com els d'aquest cap de setmana". "En aquesta línia hem de treballar", ha defensat.

En la seva opinió, si bé les agressions sexuals no entren en la llei integral com a violència de gènere, és qüestió de temps que ho sigui perquè el concepte "està en expansió", però "encara queda molt per fer en aquest àmbit".

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF