Un vídeo parodia l'immobilisme enfront del canvi climàtic a les Illes

El vídeo 'Ya si eso, mañana' ha estat elaborat per l'alumnat del CEPA Camp Rodó i l'IES Llucmajor, coordinat per Amics de la Terra Mallorca i amb la col·laboració del Govern balear

'Ya si eso, mañana' és el títol del vídeo que ha elaborat l'alumnat del CEPA Camp Rodó i l'IES Llucmajor, en què parodien l'immobilisme enfront del canvi climàtic a les Illes. Ho han fet mitjançant els tallers participatius d'Amics de la Terra, que reben la col·laboració de la Direcció General de Cooperació del Govern balear. L'entitat també duu a terme a aquests dos centres el projecte 'Dependència del petroli i els seus impactes'. 

En la primera part del vídeo, l'alumnat ha triat un estil comunicatiu basat en la paròdia, la ironia i l'humor per generar un major impacte, suscitar la polèmica i provocar l'espectador. I, a la segona part, es torna a la realitat, animant a la mobilització d'estudiants i ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la justícia climàtica. El vídeo coincideix amb el moment en què hi ha un moviment estudiantil a escala mundial demanant als governs acció urgent contra el canvi climàtic.

L'alumnat ha triat algunes de les frases més típiques dels negacionistes del canvi climàtic. Aquells que, per exemple, confonen "temps" amb "clima", o simplifiquen un problema perquè no és visible a l'ull humà (pensant que com que els microplàstics gairebé no es veuen, no són un problema seriós).

També han escollit frases iròniques per evidenciar la immobilitat de gran part de la societat actual per a les seves pancartes de la paròdia de manifestació estudiantil del moviment 'Ya si eso, mañana', com ara 'Visca el CO2' i 'Abans jo que el planeta'. L'alumnat ha volgut fer patent així que la immobilitat és també còmplice de la situació d'emergència climàtica.

'Ya si eso, mañana' acaba agraint a l'activista sueca Greta Thunberg que hagi inspirat tanta gent a escala mundial en la lluita per la justícia climàtica, concepte que aquests estudiants associaran, a partir d'ara, a l'impacte que té la dependència del petroli i estil de vida, no només en l'àmbit local, sinó també als països productors del Sud Global, on precisament també se sofreixen els impactes més greus del canvi climàtic.

Els participants del vídeo, rodat en les darreres setmanes del curs escolar, recorden així que les vacances són únicament un parèntesi (en el qual les emissions contaminants es disparen pel transport) i una preparació amb vista a les vagues pel clima que tindran lloc a escala mundial el 20 i el 27 de setembre.

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF