Societat 27/10/2020

Vaga històrica de metges a les Balears contra el decret que "precaritza" la qualitat sanitària

Més de 200 professionals s'han manifestat a Son Espases i una quarantena ho ha fet al centre de salut de Son Pisà

K. O.
2 min
Vaga històrica de metges a les Balears contra el decret del govern espanyol

PalmaLa vaga estatal de metges contra el decret del govern espanyol que permet a les comunitats contractar sanitaris extracomunitaris i estudiants de MIR que no hagin aconseguit una plaça ha concentrat més de 200 sanitaris a l'hospital Son Espases i una quarantena al centre de salut de Son Pisà. La presidenta de l'Associació de Pediatria de l'Atenció Primària a les Balears, Marianna Mambie, ha participat en les dues concentracions i ha explicat que el decret "precaritza" i que va en contra de la "qualitat mèdica".

El seguiment de la vaga a les Illes ha estat d'un 22% al matí, segons dades de la Conselleria de Salut, mentre que el Sindicat Mèdic de les Balears (Simebal) xifra la participació en un 85%. Mambie ha criticat que la normativa permeti cobrir places amb metges que no tinguin una especialitat i ha assegurat que un 46% de les places de pediatria a les Illes està ocupat per sanitaris que no són pediatres.

També ha lamentat que no es reforci la sanitat pública i que no s'intenti potenciar la tornada de sanitaris que han partit per la precarietat que pateixen a Espanya. La presidenta també ha dit que el decret es podria "cronificar" perquè no s'ha establert cap data límit. Edelmiro Vergés és pediatre i treballa a l'Atenció Primària. "El decret ha fet que reivindiquem coses que fa molts anys que demanam", ha dit, perquè els pediatres estan molt descontents pel tractament que han rebut durant la crisi sanitària.

Metges concentrats davant del centre de salut de Son Pisà.

Miguel Roman és un metge de família que fa una vintena d'anys que treballa al centre de salut de Son Pisà. Afirma que el decret no té en compte els metges i que es va aprovar sense cap consens. "Cada any redueixen la inversió a l'Atenció Primària", lamenta Roman, i adverteix que la normativa es podria allargar durant un temps indefinit. El metge veu bé que durant una situació d'emergència els sanitaris facin feines sense estar completament formats en una especialitat, però rebutja que això es converteixi en norma.

Segons la Conselleria de Salut, el seguiment de la vaga ha estat d'un 22% a Son Espases, d'un 35% a Son Llàtzer, d'un 24% a l'Hospital Comarcal d'Inca i d'un 27% al de Manacor. A l'Atenció Primària de Mallorca, un 19% dels metges ha secundat l'aturada, mentre que a Menorca ha estat un 20% i a les Pitiüses, un 33%. Salut també ha destacat que no hi ha hagut cap incident durant el matí i que els serveis mínims han estat del 100% als serveis d'urgències.

stats