Societat 21/02/2020

La UIB acollirà a l'octubre el XIV Congrés bianual sobre agricultura ecològica i agroecologia

El motiu de fer-ho a Palma, segons els promotors de l'esdeveniment, és perquè Balears és la comunitat amb més percentatge de creixement en superfície ecològica

Ara Balears
2 min
Els camps eivissencs

PalmaLa Universitat de les Illes Balears acollirà del 21 al 24 d'octubre el XIV Congrés bianual sobre agricultura ecològica i agroecologia de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE), que analitzarà i debatrà la Sobirania alimentària i emergència climàtica.

Segons l'agència Efe, l'entitat SEAE ha assenyalat en un comunicat que ha triat Palma per al congrés que abordarà aquesta qüestió "perquè té una potent xarxa de productors ecològics que suposen un model per a altres territoris" i perquè Balears és la comunitat autònoma amb més percentatge de creixement en superfície ecològica, que manté l'augment en aquests anys, tant en superfície com en operadors.

La SEAE considera l'emergència climàtica una prioritat política, econòmica i social, que requereix anar més enllà dels compromisos en paper i els grans acords "amb objectius a llarg termini", perquè els impactes del canvi climàtic ja són una realitat "que afecta molt especialment la producció i l'accés a aliments" i que posa en perill la seguretat alimentària i nutricional, "sobretot de les comunitats més vulnerables". Segons la SEAE, com a contrapartida, la producció ecològica i l'agroecologia "se situen com els millors garants del dret a una alimentació sana i segura, a més d'una estratègia demostrada de mitigació i adaptació al canvi climàtic".

Organitzen aquest esdeveniment SEAE, la UIB i la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear, amb la col·laboració del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE), l'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEM) i altres entitats del sector.

En el darrer congrés de SEAE, el 2018, hi van participar més de 200 persones i s'hi van presentar més de 100 treballs entre recerques i experiències pràctiques.

Per a aquest congrés, s'espera igualar aquestes xifres i SEAE estudia la manera de compensar la petjada de carboni dels desplaçaments peninsulars i internacionals previstos perquè reverteixin en accions de producció ecològica. L'obertura de l'enviament de comunicacions, participació i inscripcions serà a final de març.

stats