Societat 15/02/2021

El TSJIB desestima un recurs del promotor de les Fontanelles contra el Consell de Mallorca

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears reitera que el pla de la institució insular que limita els centres comercials és legal

2 min
Les obres de les Fontanelles. / ARA BALEARS

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha desestimat un recurs del promotor del centre comercial de les Fontanelles contra la normativa del Consell de Mallorca que limita la construcció d'aquestes instal·lacions, segons una sentència que ha avançat Última Hora i a la qual ha tingut accés l'ARA Balears.

El recurs judicial del demandant, Unibail Rodamco, impugnava el Pla d'Equipaments Comercials de Mallorca (Pecma) aprovat per la institució insular el 2019 i la suspensió de llicències per a la construcció de grans superfícies comercials dictada pel Consell el 2017, quan es va aprovar inicialment el pla.

El TSJIB argumenta que rebutja la petició perquè ja es va desestimar un recurs similar de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència contra la suspensió de llicències, i que va donar la raó al Consell. La sentència deia que la moratòria de llicència s'ajusta a les competències en matèria territorial i no afecta els principis econòmics de lliure competència, a més d'estar justificada per qüestions d'interès general. De fet, a final de l'any passat el tribunal va tornar a desestimar el mateix recurs.

La sala també indica en la sentència que rebutja la impugnació contra l'aprovació inicial del Pecma perquè la mesura ja havia perdut vigència quan el 2019 el ple del Consell va ratificar definitivament el pla.

Cal recordar que el Pecma estableix que a Palma i la zona de Marratxí només es poden construir nous centres comercials de 40.000 metres quadrats com a màxim. A Inca i Manacor el límit està fixat en un màxim de 13.000 metres quadrats, mentre que en les zones turístiques –Palmanova, Santa Ponça, el Port d'Alcúdia o la badia de Palma– s'estableix que els nous centres comercials no superin els 4.000 metres quadrats.

En municipis com Andratx, Pollença, Campos o Sóller s'autoritza la construcció de nous comerços de 1.500 metres com a màxim i a la resta de Mallorca el límit es fixa en superfícies de 700 metres quadrats.

stats