Economia 01/04/2019

El Consell limita la creació de grans nous centres comercials a Mallorca

La institució podrà denegar la llicència als projectes que provoquin problemes de mobilitat

Carles Tudurí
3 min
FAN és el darrer gran centre comercial arribat a Mallorca

PalmaEl Consell ha aprovat aquest dilluns amb un ampli consens el Pla d'Equipaments Comercials de Mallorca (PECMA), que imposa fortes limitacions a la creació de nous centres comercials de grans dimensions i possibilita fins i tot la denegació de la llicència a aquells projectes que puguin causar problemes de mobilitat, com ha passat, per exemple, amb el complex FAN.

L'aprovació definitiva del PECMA ha registrat 28 vots a favor i dues abstencions, dels consellers de Ciutadans, partit que en principi havia anunciat el seu rebuig al nou pla.

L'aprovació d'aquest nou pla director suposa un nou impediment per al projecte de construcció del centre de les Fontanelles, ja que estableix que a Palma i en la zona de Marratxí només podran construir-s'hi nous centres comercials de 40.000 metres quadrats com a màxim. Tampoc no podria superar la necessitat de disposar d'un pla per fer front als problemes de mobilitat que aquest centre podria provocar a la zona.

A Inca i Manacor el límit s'ha fixat en un màxim de 13.000 metres quadrats, mentre que en les zones turístiques –Palmanova, Santa Ponça, el Port d'Alcúdia o la badia de Palma– s'ha establert que els nous centres comercials no superin els 4.000 metres quadrats.

En municipis com Andratx, Pollença, Campos o Sóller, s'autoritza la construcció de nous comerços de 1.500 metres com a màxim i a la resta de Mallorca el límit s'ha fixat en superfícies de 700 metres quadrats com a màxim.

Una vegada el PECMA es publiqui en el BOIB, d'aquí a pocs dies, deixarà d'estar vigent la moratòria que estava en marxa des que es va aprovar inicialment el pla, el desembre del 2017.

La consellera de Territori, Mercedes Garrido, ha agraït als partits polítics "l'esforç fet" per arribar a un acord a l'hora d'aprovar el nou pla i ha elogiat "el compromís adquirit" per les patronals Afedeco, PIMEM i Pimeco per a l'aprovació del PECMA.

La portaveu de Ciutadans, Catalina Serra, després d'haver-se abstingut en la votació, ha anunciat que aquest nou pla "possiblement acabarà judicialitzat" i ha considerat que aprovar-lo suposa "posar límits a empreses" en un entorn de lliure competència.

El portaveu d'El Pi, Antoni Amengual, ha assegurat que "el comerç de proximitat ha guanyat aquesta batalla", destacant que el text ha millorat amb les aportacions dels partits de l'oposició. Ha destacat, sobretot, l'autonomia més gran que dona el nou pla als ajuntaments a l'hora de marcar les superfícies màximes comercials.

El portaveu de Podem, Iván Sevillano, ha assegurat que el nou PECMA "no ordena el sector, sinó la seva implantació territorial", i fa una clara aposta per l'economia circular i el petit comerç.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Pere Fuster, ha qualificat de "molt important" el consens que ha generat el nou PECMA. "Som en una illa, un territori limitat, i aquest PECMA concreta moltes coses", ha dit. "Aquesta nova norma no permetrà que ocorri el que està passant actualment al voltant de Palma, on es produeixen col·lapses circulatoris a causa de la ubicació de noves grans superfícies comercials", ha puntualitzat Fuster.

La consellera del PSIB-PSOE, Maria Francisca Servera, ha elogiat l'aprovació "per àmplia majoria" del nou pla, mentre que el portaveu del PP, Maurici Rovira, ha dit que "des de l'oposició valoram que aquest PECMA sigui una regulació d'impactes que consideram necessària i que té una seguretat jurídica; si no pensàssim això, no hi hauríem votat a favor".

Pimeco i Afedeco

Els portaveus de les patronals Pimeco i Afedeco ha coincidit a criticar el retard amb què arriba la llei, ja que la normativa actual ha permès la construcció d'un centre com FAN, que els membres del petit comerç consideren que els ha perjudicat 'una manera molt destacada.

Fran Sobrino, vicepresident d'Afedeco, ha comentat que almenys es regula el sector des del punt de vista urbanístic i ha criticat la posició de Ciutadans, destacant que la llibertat d'empresa que aquest partit propugna no s'ha de convertir en "llibertinatge". Sobrino ha explicat que els comerciants estan acostumats a lluitar dia a dia i que no estan preocupats pels atacs que la normativa pot rebre per part del sector de les grans superfícies.

Jaume Ribera, vicepresident de Pimeco, també ha destacat la importància que les noves grans superfícies hagin de garantir la mobilitat en el seu entorn, fet que a la pràctica permetrà al consell no autoritzar nous centres.

Pel que fa al centre de les Fontanelles, els dos representants del petit comerç s'han mostrat confiats que els tribunals no permetin finalment aquest nou equipament comercial, tot i que han reconegut que es tracta d'un procediment molt complex.

stats