Societat 29/12/2020

El TSJIB dona la raó al Consell de Mallorca i avala la moratòria de llicències de grans superfícies comercials

La sentència desestima íntegrament el recurs interposat per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència

Ara Balears
2 min
El centre comercial Fan el primer dia de fase 2

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha donat la raó al Consell de Mallorca i ha avalat l'acord de suspensió de llicències derivat de l'aprovació inicial del Pla director sectorial d'equipaments comercials de Mallorca (Pecma) que es va aprovar l'any 2017, segons ha informat el Consell de Mallorca en un comunicat. Així, el TSJIB ha desestimat íntegrament recurs que va interposar la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència.

La sentència ha donat la raó al Consell, ja que estableix que "la decisió de la institució insular s'ajusta a dret i es desplega correctament, motivada per la previsió de la legislació en matèria d'ordenació territorial". A més, segons expliquen en el comunicat, el TSJIB reconeix que és una obligació de l'Administració adoptar aquest règim per assegurar la integritat de la proposta d'ordenació en tramitació.

Després de conèixer la sentència, la consellera de Territori Maria Antònia Garcías ha assenyalat que "aquesta sentència reforça el que sempre ha defensat la institució insular sobre la suspensió de llicències en l'àmbit de l'ordenació del territori i de l'urbanisme. És un mecanisme preventiu per evitar alterar les condicions preexistents".

Cal recordar que el Consell de Mallorca va aprovar de manera definitiva el Pecma l'any 2019 i estableix els requisits per implantar noves grans superfícies comercials a l'illa, a més de les dimensions que han de tenir en funció del territori.

Així, a Palma i a la zona de Marratxí el màxim és de 40.000 metres quadrats, mentre que a Inca i Manacor el límit s'ha fixat en 13.000. A Palmanova, Santa Ponça, el Port d'Alcúdia i la badia de Palma no s'han de superar els 4.000 metres quadrats. En municipis com Andratx, Pollença, Campos i Sóller s'autoritza la construcció de nous comerços de 1.500 metres com a màxim, i a la resta de Mallorca el límit s'ha fixat en superfícies de 700 metres quadrats com a màxim.

stats