Societat 14/02/2020

Truyol després de declarar als jutjats sobre els vessaments d'aigües fecals: "No hi ha delicte mediambiental"

L'expresidenta d'Emaya afirma que les dades i analítiques corroboren que es va fer una bona gestió

Maria Fuster
2 min
Neus Truyol a l'entrada dels jutjats de via Alemanya

PalmaA les 11.20 h entrava als jutjasts de l'avinguda d'Alemanya a declarar Neus Truyol, expresidenta d'Emaya, com a imputada per un delicte mediambiental i de malversació de fons relacionat amb els vessaments d'aigües fecals a la badia de Palma. Després d'una hora de donar explicacions i respondre les preguntes en seu judicial, ha defensat la seva gestió davant dels mitjans. "Consideram que no hi ha delicte mediambiental", ha assenyalat. Segons Truyol, les dades i analítiques d'Emaya, del Govern balear i d'entitats estatals li donen la raó.

Truyol també ha deixat palesa la seva confiança que la investigació demostrarà que no s'ha comès cap infracció. "Nosaltres complim amb la normativa vigent", ha assegurat en aquest sentit, i a continuació ha subratllat la seva tranquil·litat, "perquè els fets i els documents demostren que vàrem fer bona feina", ha dit.

L'expresidenta d'Emaya ha volgut aprofitar l'ocasió per posar en valor la feina feta comparant-la amb la dels darrers vint anys, ja que assegura que durant la legislatura passada es va treballar "per revertir el dèficit històric de la ciutat millorant el sanejament, mostrant la problemàtica i quines eren les possibles solucions". Segons l'expresidenta d'Emaya i actual regidora de Model de Ciutat, del 2000 al 2015 es varen invertir en el cànon de sanejament 30 milions d'euros, mentre que la legislatura passada, afirma, se n'hi varen invertir 35 i durant l'actual es preveu aprovar un projecte de cànon de sanejament de 57 milions d'euros.

"Aquesta investigació confirmarà que en la legislatura anterior, quan jo era presidenta d'Emaya i regidora d'Ecologia, es varen fer molt d'esforços per revertir la situació. I es veurà en els propers anys com la situació millora de manera real", ha asseverat. Truyol també ha mostrat satisfacció perquè el Ministeri de Medi Ambient "ja està redactant el projecte per posar en marxa la nova depuradora".

Imma Mayol, exgerent d'EMAYA, després de declarar al jutjats de via Alemanya

Mitja hora més tard que Truyol ha declarat l'exgerent d'Emaya Imma Mayol, també imputada i investigada pel mateix cas. Mayol ha coincidit amb les paraules i els argumenta de Truyol defensant la seva gestió. "Estam ben tranquil·les perquè vàrem fer tot el que era a les nostres mans perquè això milloràs", ha dit. L'exgerent ha volgut destacar que "moltes de les obres estan en marxa i altres estan encarrilades. Vàrem fer molt més que el que s'havia fet abans". El seu advocat, Enric Bertolín, ha assegurat que en el moment que sigui possible judicialment, és a dir, quan s'hagin fet totes les diligències d'investigació, sol·licitaran l'arxivament del cas.

stats