Societat 21/11/2021

Troben noves restes d'almenys cinc persones en dues fosses de Son Coletes

Els tècnics creuen, amb tota probabilitat, que els individus es corresponen a víctimes de la Guerra Civil

ARA Balears
2 min
Imatge de les excavacions de Son Coletes.

PalmaL'equip tècnic d'Aranzadi i ATICS ha trobat aquest diumenge les restes articulades d'un mínim de cinc individus —és a dir, amb connexió anatòmica— en dues fosses del cementeri de Son Coletes i creuen que, amb tota probabilitat, corresponen a víctimes de la Guerra Civil. El fet que ho fa indicar és, principalment, la disposició d'aquests enterraments, atès que segueixen el mateix patró observat en les fosses de les excavacions del 2020.

Així ho ha confirmat avui el secretari autonòmic, Jesús Jurado, durant l'inici del programa de visites guiades que organitza la Vicepresidència del Govern amb l'Ajuntament de Manacor. Després d'uns dies delimitant les noves fosses localitzades, aquest diumenge, l'equip tècnic d'Aranzadi i ATICS ha pogut començar a excavar en profunditat dues rases, que es troben entre les zones enjardinades i que són la continuació de les fosses buides que s'havien trobat fa unes setmanes a la zona 4 d'excavacions, al costat de dos agrupaments de restes disperses.

Jurado ha recordat que "durant molt de temps es va pensar que a Son Coletes no es podrien trobar les restes dels assassinats, però afortunadament aquests dos darrers anys han significat una gran passa endavant amb la troballa de moltes persones desaparegudes". Així, el secretari autonòmic ha afirmat que "cada cos recuperat és un poquet d'esperança per a moltes famílies que esperen que es pugui identificar el seu ésser estimat".

Tant ell com el batle de Manacor, Miquel Oliver, han seguit les explicacions de l'historiador Antoni Tugores i dels tècnics d'Aranzadi i ATICS, que han conduït els visitants pels diferents espais on es fan els treballs: des de la zona d'excavacions fins a la zona de laboratori, on es fan les anàlisis antropològiques. De fet, en aquest darrer espai, les antropòlogues continuen analitzant el segon agrupament de restes disperses localitzades a la zona 4 —que ha resultat ser de grans dimensions— per poder establir el nombre aproximat d'individus als quals pertanyen aquestes restes òssies.

11 víctimes en total

Cal recordar que fins avui s'han confirmat 11 víctimes de la Guerra Civil entre les restes analitzades en la segona fase d'excavacions de Son Coletes. La majoria d'aquestes (9) han estat localitzades en la primera concentració de restes en posició secundària que es va trobar a la zona 4. Les altres dues estaven a la mateixa zona, a prop de les criptes. Les restes d'aquests onze individus presenten evidències clares de lesions per arma de foc.

Aquest diumenge s'han fet les tres primeres visites guiades organitzades per la Direcció General de Memòria Democràtica i l'Ajuntament de Manacor als treballs d'excavació i exhumació que s'estan duent a terme al cementeri de Son Coletes. Hi ha dues jornades de visites més previstes, que s'oferiran els diumenges 28 de novembre i 12 de desembre.

stats