Societat 21/01/2021

El Suprem confirma que les murades de Sant Salvador són de l'Ajuntament d'Artà i no de l'Església

El tribunal ha desestimat el recurs del Bisbat de Mallorca contra la sentència de l'Audiència de Palma que adjudicava al Consistori la propietat del conjunt històric

Ara Balears
2 min
Tot el recinte i les murades de Sant Salvador d’Artà van ser immatriculats el 9 de març del 2015 pel Bisbat de Mallorca. / M. BARCELÓ

PalmaEl Tribunal Suprem ha confirmat que les murades i els patis interiors de Sant Salvador són de l'Ajuntament d'Artà i no de l'Església, segons ha informat la Corporació municipal aquest dijous en un comunicat. El tribunal ha desestimat el recurs del Bisbat de Mallorca contra la sentència de l'Audiència de Palma que adjudicava al Consistori la propietat del conjunt històric. A més, la institució eclesiàstica haurà de pagar els costos del procés judicial.

Aquest és un dels casos més coneguts a les Balears relatius a la polèmica sobre les immatriculacions de l'Església, que, com a mínim, s'ha apropiat de 208 béns des del 1978. Més de la meitat d'aquestes propietats, 116, foren registrades a nom seu entre el 2014 i el 2015. A final d'aquell any, el govern espanyol va derogar la Llei hipotecària de 1998 impulsada pel PP, que permetia a la institució religiosa inscriure a nom seu béns que no estiguessin registrats sense aportar un títol de domini escrit i amb una simple certificació eclesiàstica que avalàs que la propietat, efectivament, els pertanyia.

La disputa entre l'Ajuntament d'Artà i la parròquia es remunta als mesos de setembre i octubre del 2013. Segons va declarar l'equip de govern municipal, davant “els constants atacs a la llengua i els símbols propis de les Illes per part del Govern de José Ramón Bauzá”, diferents col·lectius varen penjar o intentar penjar, segons els casos, un llaç quadribarrat i grans domassos de tela de color verd en suport de la comunitat educativa i el rector d’Artà va fer que es despenjassin de les murades. Va ser llavors quan, de manera clara, es va detectar que la titularitat d’aquest bé no estava del tot clara i, més encara, que seria objecte de disputa entre la parròquia i el poder municipal.

Per això, el Consistori dugué el cas als jutjats i, de fet, el Jutjat de Primera Instància número 5 de Manacor va desestimar la demanda presentada per la Corporació municipal. L'Ajuntament, però, va interposar un recurs d'apel·lació contra la sentència que donava la raó a l'Església. Fou llavors quan l'Audiència de Palma donà la raó a l'Ajuntament d'Artà i el Bisbat anuncià la intenció de recórrer contra la decisió al Tribunal Suprem, que finalment ha confirmat que les murades i els patis interiors de Sant Salvador són públics.

stats