Judici
Societat 13/07/2022

Una treballadora acusada d'accedir a l'historial mèdic d'una companya diu que ho fa sovint "per motius de feina"

La Fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per cada una de les tres per un delicte de descobriment i revelació de secrets

ARA Balears
3 min
Les tres treballadores de Son Espases durant el judici.

PalmaTres treballadores de Son Espases acusades d'accedir a l'historial clínic d'una companya sense el seu consentiment han defensat que entrar en els historials dels pacients és una de les funcions habituals que fan en el seu lloc de feina. Precisament, segons ha informat Europa Press, una d'elles ha assegurat durant el judici que es va assabentar de la malaltia de la seva companya "el mateix dia que es va posar la demanda" i ha defensat que només accedeix als historials "per motius de feina".

Per aquest cas, la Fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a cada una de les tres per un delicte de descobriment i revelació de secrets. A més, demana una multa de 21 mesos per un import de vuit euros diaris i una indemnització de 6.000 euros per danys morals.

Els fets van succeir entre el 2017 i el 2018 quan la víctima, que treballava com a zeladora a l'hospital Son Dureta, es va fer un control de salut laboral i li van diagnosticar una malaltia per la qual va necessitar tractament mèdic i psiquiàtric. Quan es va reincorporar a la feina, la van reubicar a dur a terme altres tasques a causa de la malaltia que havia patit. Ella no va dir en cap moment a les seves companyes el motiu d'aquest canvi, però les tres acusades van accedir al seu llistat de cites mèdiques per tenir informació sobre el seu estat de salut sense el seu consentiment, segons explica el fiscal.

La denunciant assegura que a l'inici hi havia una relació laboral bona i que li van demanar per què estava en aquell lloc de feina i els contestava que era "un tema privat". Amb el temps, segons indica, hi va haver "canvis d'actitud de la gent" i la miraven "malament". "Veia que elles ho sabien i que ho havien contat", remarca. La denunciant també ha testificat que una de les acusades va fer referència a la seva malaltia i li va demanar com se n'havia assabentat. "Quan vaig tornar del bany vaig veure que estava mirant el meu historial".

L'accés a l'historial "sempre per motius de feina"

Davant del jutge, una de les acusades, administrativa en el departament d'avisos de cites de l'hospital, ha indicat que no va tenir "cap incident" amb ella i que no va saber res de la seva baixa. Durant la investigació interna que es va fer ella va negar haver accedit a l'historial i va remarcar que si figurava un accés seu era perquè la seva companya tenia alguna cita. "Em va sorprendre, però no em va sorprendre, perquè si una persona és pacient, pot ser que algun company hagi de fer alguna citació", ha declarat.

No obstant això, ha negat recordar-se de l'accés al llistat de cites de la seva companya: "Jo crid a molts pacients, tenim com a objectiu 100 o 120 pacients per dia. No recordaré mai tots els pacients als quals he telefonat".

Per part seva, una altra de les encausades, auxiliar administrativa en cites externes de Son Espases, també ha relatat que a causa del seu lloc de treball podia accedir al llistat de pacients i a l'historial clínic; a més, és una cosa "habitual". No obstant això, ha defensat que mai ho ha fet per motius aliens a la seva feina: "Jo des del primer dia sé on treball". Segons ha dit, la denunciant mai li va sol·licitar que miràs les seves cites, ja que no tenien relació. "És una companya amb la qual no he freqüentat ni li he contat res", ha destacat l'encausada, qui ha assegurat que la denunciant "parlava molt i ho contava tot" a la resta dels seus companys.

La tercera acusada, que té un càrrec de responsabilitat en consultes externes, ha dit que a causa de la seva posició pot accedir a cites i historials, però "sempre per motius de feina". Sobre l'accés a l'historial de la denunciant, ha explicat que el volum de consultes externes és d'unes 2.500 o 3.000 cites diàries. "M'és impossible assegurar què és el que vaig fer" aquell dia, ha assenyalat. Amb tot, ha remarcat que si ho va fer "segur que estava motivat per una de les tasques" que pot realitzar. Precisament, ha estat ella la que ha assegurat que es va assabentar de la malaltia de la seva companya "el mateix dia que es va posar la demanda".

stats