Societat 17/07/2021

Una trentena d'ajuntaments de Mallorca condemnen el cop d'estat del 18 de juliol de 1936

Un total de 33 municipis s'han adherit a la iniciativa de l'Associació Memòria de Mallorca

2 min
Imatge de l'acte organitzat per l'Associació Memòria de Mallorca aquest dissabte al cementiri de Palma.

PalmaMés de la meitat dels municipis de Mallorca –33 dels 53– s'han adherit a la iniciativa de l'Associació Memòria de Mallorca per condemnar el cop d'estat feixista del 18-19 de juliol de 1936, segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Maria Antònia Oliver, aquest dissabte en un acte davant el Mur de la Memòria del cementeri de Palma. Alguns ajuntaments "abaixaran les banderes a mitjan pal" i d'altres "faran actes simbòlics, com ara col·locar una llaçada negra" diumenge 18 i dilluns 19, el que sigui per sentir-se "partícips" d'aquesta reivindicació.

"El 18 de juliol de 1936 un sector de l'exèrcit espanyol, amb el suport dels partits de dreta, dugué a terme un cop d'estat contra el govern legal i legítim de la II República espanyola", ha recordat Oliver. A partir d'aleshores, "a Mallorca, batles, regidors, funcionaris, militars, mestres, treballadors, sindicalistes i polítics foren declarats enemics del nou règim, empresonats i en moltes ocasions assassinats", ha lamentat l'arxivista.

Membres de l'Associació de Memòria de Mallorca aquest dissabte al cementeri de Palma.

L'Associació Memòria de Mallorca considera que aquesta efemèride de moment no ha rebut la condemna institucional que es mereix i, per aquest motiu, han organitzat "una campanya a escala municipal, perquè als pobles el que tothom té més a prop és l'ajuntament". Amb només un mes de preparació, han aconseguit el suport de 33, resposta davant la qual es mostren "molt agraïdes".

A l'acte d'aquest matí al cementeri de Ciutat hi han acudit membres dels ajuntaments de Palma, Andratx, Calvià, Costitx, Sencelles i Porreres, entre altres. També hi ha estat present la consellera de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez. De fet, el Consell insular també s'ha adherit institucionalment a la condemna del feixisme.

stats