Societat 24/03/2021

Traslladen a Barcelona un nin lactant amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria

El menor va patir una aturada respiratòria a conseqüència d’un distrés per rinovirus

ARA Balears
1 min
Moment del trasllat del menor.

PalmaEl SAMU 061 ha coordinat el trasllat aeri d’un nin lactant d'un any i mig d'edat amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria (ECMO)des de l'hospital de Son Espases a l’Hospital Vall d’Hebron, Barcelona. Segons ha informat en un comunicat, el menor va patir una aturada respiratòria a conseqüència d’un distrés per rinovirus.

Aquesta operació es va activar dimarts a la matinada després que el nin ingressàs a l'UCI pediàtrica de Son Espases i que els metges decidissin que l'havien de traslladar a Barcelona. Va ser en aquell moment quan un equip de l'hospital barceloní va venir a Mallorca per sotmetre, conjuntament amb l’equip de professionals de Son Espases, el pacient a la tècnica ECMO. Després d'aplicar la tècnica, el varen traslladar al Vall d'Hebron, on va arribar estable.

Tot aquest procés el va coordinar el SAMU 061 de les Balears, que també va haver de demanar l’ajuda de l’exèrcit de l’aire per utilitzar un avió de gran capacitat per poder dur el pacient i els set professionals d'emergències.

Aquesta no és la primera vegada que el SAMU coordina i dirigeix altres dispositius amb la tècnica ECMO. El mes de setembre varen traslladar una nina d'11 anys que va patir Graves Basedow, una malaltia relacionada amb el covid-19.

Què és l’ECMO?

L’ECMO és un sistema d’assistència mecànica circulatòria i respiratòria extracorpòria de durada curta, una tècnica complexa per donar suport cardíac i respiratori –concretament substituint la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang– a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. Aquesta tècnica permet assegurar durant dies o fins i tot setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins una via arterial (habitualment la caròtida en els infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador, que la tracta abans de tornar a introduir-la dins l’organisme.

stats