Societat 16/06/2021

Les tortugues que encallen o moren al litoral balear tenen metalls tòxics al cos

Des del 1993 s'han documentat 1.070 varaments causats per accidents amb arts de pesca, col·lisions amb embarcacions i la ingesta de plàstics

ARA Balears
2 min
Alliberen tres tortugues marines al Parc Natural des Trenc

PalmaEls exemplars de tortuga babaua (Caretta caretta) que encallen o moren al litoral de les Balears tenen metalls tòxics als teixits, com ara cadmi, mercuri i plom, segons un estudi fet per investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) en col·laboració amb tècnics del centre de recuperació de fauna marina de la Fundació Palma Aquarium. Els metalls procedeixen del sector industrial, que els empra per a la fabricació de diversos productes i que sovint acaben afectant els ecosistemes marins. Dependent de la concentració, poden suposar una greu amenaça per a les espècies com la tortuga.

L'anàlisi, publicat a la revista Environmental Science and Pollution Research, ha documentat per primera vegada el problema que afecta les tortugues a les Illes. Fins ara es desconeixia com afectava l'Arxipèlag, i les conclusions mostren que les concentracions dels metalls són semblats a les que s'han detectat a altres indrets de la Mediterrània, com és el cas del litoral andalús i italià, i de la resta del món, com ara a les illes Canàries i el Japó, segons ha informat la UIB en un comunicat.

Des del 1993 s'han documentat 1.070 casos de tortugues babaues encallades a la costa balear, i les causes més comunes són els accidents amb arts de pesca, les col·lisions amb embarcacions i problemes de flotabilitat. Més recentment, també pateixen l'impacte dels plàstics a la mar, perquè queden embolicades i se'ls mengen. La babaua està inclosa com a vulnerable en el catàleg espanyol d'espècies amenaçades.

Un altre estudi fet per les mateixes entitats ha confirmat que els nivells d'estrès oxidatiu –un procés que perjudica les cèl·lules de l'animal– de les tortugues que ingressen al centre de recuperació disminueix a mesura que avança la recuperació física dels exemplars. Quan els valors d'estrès s'estabilitzen és quan l'animal està completament recuperat i preparat per tornar al seu medi. L'estudi ha estat publicat a la revista Science of the Total Environment.

stats