Societat 13/09/2022

Inici de curs a les Balears marcat per la incertesa per la LOMLOE i les altes temperatures

Martí March diu que "les Balears rebran entre 4 i 5 milions d'euros del pla de climatització de l'Estat", però que ara "no hi ha recursos per aclimatar les més de 300 escoles de les Illes"

Patrícia Segura
4 min
Aquest dilluns ha començat el curs escolar a les Illes Balears.

PalmaEl nou curs escolar ha començat aquest dilluns a les Balears, i ho fa marcat per la incertessa per la implantació de la LOMLOE i per les altes temperatures a les aules. Cal recordar que bona part de Mallorca està aquest dilluns en alerta groga per altes temperatures i que s'esperen fins a 35 graus a Palma. Un total de 173.482 alumnes, 512 menys que l’any passat, han tornat a les aules aquest dilluns.

La principal novetat del curs 2022-2023 és la implantació de la nova llei educativa (LOMLOE ) en els cursos senars (1r, 3r i 5è de Primària, 1r i 3r d'ESO i 1r de Batxillerat), una aplicació que no està exempta de polèmica i de crítiques per la manca de temps que han tingut els docents.

Manca d'informació

El fill d'Estefania Garcia passa aquest dilluns d'Infantil a Primària al CEIP Aina Moll. La mare ha acompanyat el petit de sis anys el seu primer dia de classe. Com afronten les famílies la implantació de la nova llei educativa? "Amb ganes, encara que és un canvi important. Fins i tot els professors estan un poc perduts. Sabem molt poquetes coses, com, per exemple, que a ocials faran més activitats amb la naturalesa", explica. La majoria de pares i mares hi coincideixen. Com Fèlix Rodríguez, pare d'una nina que comença avui 4r de Primària: "Ara per ara, no ens ha arribat molta informació. Supòs que ens ho detallaran a la reunió de pares".

En aquest col·legi públic existeix el servei de reutilització de llibres. Però la digitalització també s'ha instal·lat a les aules. Aquí els alumnes també utilitzen uns portàtils amb les aplicacions en línia. Així i tot, les famílies paguen una quota de 45 euros per a fotocòpies i sortides.

Pel que fa a les despeses de les famílies, aquest curs serà ben car, amb un material escolar que cada vegada costa més. Els articles de papereria s’han encarit un 4,9%, segons les dades de l'Índex de Preu de Consum (IPC) de juliol. Per afrontar la pujada de preus, n'hi ha que s'han avançat en la compra. Com Ignàsia Gamarra, propietària d'una papereria al centre de Palma: "Jo vaig fer la compra dels productes que ara venc aquí el febrer perquè sortís més econòmic".

També ens trobam davant del primer curs que comença amb normalitat després de dos anys de pandèmia. Ara bé, també s'ha produït un fet insòlit, perquè hi ha una reducció en el nombre de matriculats: 173.482 alumnes, 512 menys que l’any passat. La bona notícia és que també hi ha la xifra més alta de docents (16.870 docents, 3.000 més que l’any 2015). Molts d'ells desitjant que aquest curs es torni a dinàmiques més participatives, després de dos anys en grups bombolles i les mesures contra la covid.

Pilar Fornés és mestra interina i denuncia la incertesa a la qual estan sotmesos els docents aquest nou curs: "Encara no saps on aniràs i això crea una inseguretat a tots els claustres de professors. Hem rebut un mínim de formació. Ens han donat un sol model de nou currículum, però no sabem com ho farem en els pròxims. Supòs que al principi farem el de sempre, però ho intentarem maquillar als documents".

Estrès i pressió als docents, segons UGT

De fet, aquesta precipitació és la que denuncien des de l'àrea d'Ensenyament del sindicat UGT. "Aquest inici de curs podria haver estat, després d'haver superat les circumstàncies i l'impacte de la covid-19, un inici més normal. Però ha suposat la continuïtat de situacions angoixants en què s'ha continuat generant estrès i pressió als docents", diuen. A més, afegeixen que "la implementació dels nous currículums s'ha duit a terme de manera precipitada i improvisada".

Entre les queixes del sindicat hi són també la tardana "publicació de l'avaluació dos dies de l'inici de curs, i la manca de fiabilitat dels tràmits d'adjudicacions de places per al personal interí, que generen confusió i han afectat almenys un centenar de docents interins". La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assumit el problema de les places d'interinitat i ha dit que es continuarà treballant en aquest tema: "Ja s'han convocat gairebé 4.000 places d'oposicions, però l'objectiu és aconseguir situar l'índex davall del 8% (a hores d'ara és un 26%)".

Temperatures extremes

Per acabar, el sindicat es queixa de "les mancances que presenten les infraestructures educatives per fer front a situacions climatològiques adverses". De fet, aquest dilluns hi ha alertes per altes temperatures a Mallorca, amb temperatures màximes de 36 graus, segons les previsions de l’Aemet.

Pel que fa al protocol contra les altes temperatures (obrir finestres, posar cortines, beure aigua, dur calçons curts...), Martí March, conseller d'Educació, ha anunciat que "del pla de climatització de l'Estat, les Balears rebran entre 4 i 5 milions d'euros", però ha admès que "de moment no tenim els recursos per aclimatar les més de 300 escoles que hi ha a les illes". On sí que es tindrà en compte la situació climàtica serà a les noves construccions educatives. El conseller ha explicat que hi ha 12 projectes ja licitats, o a punt de fer-ho, per a noves infraestructures, amb un pressupost de més de 100 milions d'euros.

stats