Tocar Terra
Societat 08/05/2022

La tomàtiga de ramellet a Son Carrió

Mateu Morro
3 min
La tomàtiga de ramellet ha arribat fins avui presentant una bona diversitat de formes.

La Fira Ramadera de Son Carrió

Tindrà com a protagonista la tomàtiga de ramellet, producte emblemàtic

Aquest diumenge tenim una trobada important a la XXVIII Fira Ramadera de Son Carrió, que enguany es dedica a la tomàtiga de ramellet. La jornada inclou una exposició –amb panells explicatius elaborats per Jeroni Galmés, de la UIB–, una mostra d’ovelles de raça mallorquina i el tradicional mercat de productes agrícoles i ramaders, amb venda de derivats de la tomàtiga de ramellet, sobrassada ecològica de Can Ferrerico, formatges de Binibeca, garroví d’Alba, varietats locals i productes d’Agromallorca. La fira cada any se centra en una producció agroramadera i enguany la convidada estel·lar és la tomàtiga de ramellet, producte emblemàtic de la pagesia mallorquina balear i element insubstituïble de la nostra gastronomia.

Una tomàtiga extraordinària

Es caracteritza, sobretot, perquè   dura més temps una vegada collida

Jeroni Galmés explica com, a través d’un llarg procés de selecció, es va arribar a Mallorca a la tomàtiga de ramellet, que va fer possible la conservació de la tomàtiga durant més temps, amb una extraordinària durabilitat post-collita. En altres punts de la Mediterrània es va arribar a solucions semblants (la tomàtiga de penjar catalana, el tomate de colgar del sud peninsular, l’alcobaça de Portugal, les tomàtigues da serbo, vesuviano o piennollo del sud de la península Itàlica i Sicília...). La Mediterrània ha estat un gran centre secundari de difusió d’aquest fruit americà. Es tracta de varietats antigues que comparteixen l’alt contingut en sucres, la tolerància a la sequera i a l’alta temperatura, però, sobretot, l’extrema durabilitat del fruit. Galmés conclou que la creació de noves varietats millorades, a través de la selecció de les llavors, pot ser una bona ajuda per adaptar l’excepcional tomàtiga de ramellet a les noves condicions climàtiques i fitosanitàries determinades per la globalització.

Qualitat i autenticitat

Actualment hi ha molta competència de varietats comercials

La tomàtiga de ramellet ha arribat fins avui presentant una bona diversitat de formes, resultat dels processos de selecció de banda dels pagesos. No hi ha una tomàtiga de ramellet, hi ha una variabilitat que s’acosta a més de 100 formes diferents. Avui, assenyala Galmés, cada una d’aquestes tomàtigues és en perill de desaparició per la competència de varietats comercials i per la manca de relleu generacional. En aquest tema, com en d’altres, la genuïnitat i la fidelitat a les varietats tradicionals és fonamental. Les tomàtigues de ramellet groguenques, sucoses i saboroses poc tenen a veure amb certes tomàtigues d’enfiloi que no tenen les característiques de les de ramellet. Al final, la qualitat i l’autenticitat són factors decisius a l’hora de conservar i ampliar la preferència dels consumidors.

Fira de les Vaques

L’esdeveniment torna després de dos anys, carregat d’actes de tota casta

Aquest cap de setmana també es du a terme a Campos la Fira de les Vaques. Després de dos anys d’interrupció, l’esdeveniment festiu inclou, entre altres coses, un àmbit molt imaginatiu entorn del pa de Mallorca, amb la participació dels forns de Campos; la mostra morfològica de la vaca frisona, amb animals de la SAT Son Carbó, sa Vinya, Hort de Son Coves i Can Roca; un taller de formatges de les Illes Balears a càrrec de la formatgeria Es Collet i, del cantó de la cultura, el Campos és poesia 2022, amb moltes activitats diferents i un concert de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba. Com sempre, el poble de Campos posa en marxa creativitat i participació, en un esdeveniment que té un marcat caràcter pagès i agroalimentari.

40 anys de cooperativisme pagès

En l’acte de commemoració, es reconegué el paper dels socis i altres personalitats

La Cooperativa Pagesa d’Inca ha celebrat els 40 anys. El president, Bartomeu Martorell, va destacar en l’acte la importància que ha tingut per al sector agrari de la comarca, des del 4 de maig de 1982, la feina feta per l’entitat associativa. El president va destacar la inauguració del nou local, la posada en marxa de la subhasta ramadera i el suport de cada dia a l’activitat dels pagesos i ramaders. També es va fer un reconeixement als socis, als tres presidents que hi ha hagut en aquests quaranta anys (Miquel Ferrer, Llorenç Rigo i Bartomeu Martorell) i a l’enginyer agrícola Pau Ramis, que des de l’oficina comarcal d’Inca de la Conselleria d’Agricultura ha fet una labor d’assessorament, des de la proximitat i l’empatia cap a tota la gent que li ha demanat col·laboració.

stats