Societat 25/10/2020

Balears, en toc de queda de 23 a 6 h

La mesura comporta la restricció de la mobilitat nocturna

Elena Navarro
2 min
Balears, en toc de queda de 23 a 6 h

PalmaEl toc de queda ha arribat a les Illes Balears. A partir d'aquest diumenge ningú podrà circular pels carrers de Balears entre les 23.00 h i les 6.00 h, en una nova restricció per intentar reduir els contactes i l'expansió del coronavirus a l'Arxipèlag. Aquesta mesura -que durarà quinze dies i és prorrogable- és una de les que estan incloses en l'estat d'alarma que ha decretat aquest diumenge el govern espanyol, i que està previst que s'allargui fins al 9 de maig. Infringir aquesta norma comportarà sancions, que s'especificaran en la resolució del BOE que l'executiu central publicarà abans que acabi el dia.

En la compareixença davant la premsa al Consolat de Mar, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol ha justificat la decisió de prohibir sortir al carrer a la nit, recordant que els contagis de coronavirus a les Illes tornen a anar a l'alça i que se situen avui mateix en 179 casos per 100.000 habitants. Això suposa un augment del 20,1% respecte de dilluns, quan la taxa era de 141 contagis. "Les nostres dades d'afectació comencen a empitjorar", ha dit la cap de l'Executiu, i ha informat que entre els dies 10 i 24 d'octubre la taxa de positivitat de les PCR ha pujat del 4,14% al 6,07%.

La pandèmia no avança amb la mateixa celeritat que ho fa la Península i l'Arxipèlag té la segona incidència més baixa de l'Estat, però la presidenta ha assegurat que això "no és un consol" i les Illes "necessitam davallar més que ningú els contagis", perquè viuen "d'una manera molt directa lligades al sector serveis i del turisme". La socialista ha defensat que l'estat d'alarma dona "més eines per combatre l'expansió de la malaltia a la nostra comunitat autònoma".

Amb la declaració de l'estat d'alarma, la comunitat es converteix en autoritat delegada i, per tant, té la competència per aplicar les mesures excepcionals. Segons Armengol, ara per ara no està sobre la taula el tancament perimetral de les Illes, però és una mesura que es podria aplicar si la situació epidemiològica empitjora. Precisament perquè el Govern balear passa a tenir aquestes competències, la presidenta ha tornat a insistir al govern espanyol en la necessitat de controlar les entrades i sortides del territori insular amb proves diagnòstiques.

El decret inclou també la possibilitat de reduir les reunions socials entre persones no convivents a sis persones, cosa que ja s'aplica a Mallorca i Eivissa. Per ara, segons Armengol, no s'aplicarà aquesta restricció a Menorca i Formentera, que continuaran tenint un màxim de 10 persones a l'interior i 20 a l'exterior en les reunions entre gent que no conviu. Abans de comparèixer davant la premsa, la socialista s'ha reunit amb els membres del comitè per al seguiment de la pandèmia de coronavirus, amb els consells insulars, la FELIB i l'Ajuntament de Palma per començar a parlar sobre com s'aplicarà l'estat d'alarma a les Illes.

stats