Societat 23/10/2020

Els contagis de covid-19 s'acceleren a les Illes Balears

La incidència acumulada d'infeccions va a l'alça a la majoria de zones bàsiques de salut i la taxa de positivitat és la més alta en el darrer mes

Elena Navarro
3 min
Salut preveu un tercer repunt                   de covid-19 abans de final d’any

PalmaA les Balears, la pandèmia no avança amb la celeritat que ho fa a la Península, però els contagis de coronavirus estan augmentant en la majoria de zones bàsiques de salut de les Illes, segons el darrer informe fet pel Servei d’Epidemiologia del Govern, que es va publicar aquest divendres. La incidència acumulada de contagis a l’Arxipèlag en els darrers 14 dies és de 141 casos per 100.000 habitants, un 11%més que les dues setmanes anteriors, quan es va registrar una incidència de 126 casos.

Eivissa continua sent l’illa amb més incidència acumulada i, malgrat les restriccions específiques –que s’allarguen una setmana més–, passa de 148 a 174 casos per 100.000 habitants en una setmana. A Mallorca aquest índex també s’incrementa, però menys pronunciadament (de 131 a 143 contagis per 100.000 persones); Menorca, de 53 a 87;i Formentera, de zero a 8 casos.

Cal remarcar que, malgrat que a Menorca la incidència es manté relativament baixa, entre els dies 6 i 19 de setembre s’hi varen detectar 81 casos. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, en la seva darrera compareixença va advertir que l’augment els preocupava i va demanar complir les mesures de seguretat per evitar tornar a endurir les restriccions. Quan Salut va decretar una relaxació de les mesures restrictives el 26 de setembre, Menorca no tenia cap UCI activa ni pacients a planta, i només 28 persones amb seguiment pels centres de salut. Amb dades d’aquest divendres, ja té quatre unitats en funcionament, tres ingressos a l’hospital i 86 persones sota seguiment de l’Atenció Primària.

D'altra banda, la Conselleria de Salut va notificar divendres 2.948 casos al Ministeri de Sanitat, la xifra més alta des del 31 d’agost, quan n’hi havia 2.964. En total, des de l’inici de la pandèmia, s’han detectat a l’Arxipèlag 16.948 contagis i han mort 359 persones. En aquest sentit, el portaveu Javier Arranz ja va advertir dimecres que la situació de la resta de l’Estat podria afectar les Balears i fer que no es davalli més, sinó que s’estanqui la corba i després torni a pujar.

Pel que fa a la taxa de positivitat en les PCR als sospitosos, l’informe apunta que entre el 12 i el 18 d’octubre es va enfilar cap al 7,2% –la més alta des de mitjan setembre, quan es va situar en un 10,7%. La taxa més elevada a les Illes es va assolir la darrera setmana d’agost, amb un 17,3% de PCR positives.

Eivissa i Manacor, en el punt de mira

Per zones bàsiques de salut, els casos de covid-19 s’incrementen sobretot a la ciutat d’Eivissa i a Manacor. En concret, l’informe fa una comparativa de la incidència de casos per cada 1.000 persones de la setmana del 6 al 12 d’octubre respecte de la del 13 al 19 del mateix mes per veure on s’estan detectant més contagis, setmana a setmana.

Aquestes dades mostren que l’àrea bàsica de Vila és la més afectada per la pandèmia, amb una incidència de 2,9 casos per cada 1.000 habitants, gairebé un punt per sobre que la setmana anterior, quan era de 2. La segueix Manacor, que passa de 0,9 a 1,5 casos entre aquests dos períodes. Val a dir que, a la Part Forana, Pollença dobla la incidència, que s’enfila de 0,5 contagis a 1,10 per 1.000 persones. Si ens fixam en els municipis i en la incidència acumulada de 14 dies, Sant Joan continua sent, amb diferència, el poble amb la taxa més alta, amb 47 casos per 1.000 habitants. Per darrere s’hi troben Eivissa ciutat(24 contagis), Palma (21), Montuïri (21) i Sóller (19).

A Palma, les zones amb major incidència acumulada de 14 dies és Son Gotleu (25 casos per 1.000 persones), Pere Garau (25), Arquitecte Bennàssar(23), el Viver (22) i Emili Darder (21). Així i tot, Salut ha detectat que pugen especialment els contagis de coronavirus també a les zones de Son Ferriol, Rafal Nou, Escola Graduada i C. Mar Ponent (que correspon a la zona del port).

Una mitjana de 7 casos per brot

El Servei d’Epidemiologia ha informat de 13 brots nous durant la darrera setmana, amb els quals són 253 el total que s’han detectat a les Illes des de l’inici de la pandèmia. S’han diagnosticat 1.839 casos positius associats, un 46% dels quals tenien símptomes. Un 36% dels brots va ser d’àmbit familiar; un 21%, a causa de reunions socials, i un 15 %, en l’àmbit laboral.

En 245 brots, el cas primari era autòcton i la mitjana de casos per brot detectat a les Illes ha estat de 7 positius. Els mínims han registrat 3 casos, mentre que el màxim –en una residència geriàtrica– va tenir 94 casos associats. Per grups d’edat, la franja amb més contagis detectats és dels 20 als 49 anys (50,4%), seguits dels que tenen entre 50 i 69 anys (22,4%); menors de 19 anys (16,7%) i majors de 70 (un 10,4%). El 66,45 % dels infectats era simptomàtic.

Les restriccions a Eivissa i Mallorca, sense data final

Les restriccions que ha anunciat el Govern balear per a Mallorca i Eivissa entren en vigor aquest dissabte i no tenen data de finalització. De fet, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va dir que seran vigents almenys “uns mesos” i que cal incorporar-les en el dia a dia. Entre d’altres, es prohibeix usar les barres dels bars i que els comerços venguin alcohol a partir de les 22 h, i es podran reunir com a màxim sis persones no convivents. També es redueix l’aforament dels llocs de culte i espais esportius al 30%, i el màxim d’assistents en casaments és de 25 a l’interior i 50 a l’exterior.

stats